Radar · Nyheter

Skråmos barn har kommit till Göteborg

Michael Skråmos barn kom med sin morfar till Landvetter på onsdagen.

IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har kommit till Göteborg. De sju barnen kom till Landvetter med flyg, tillsammans med sin morfar.
Barnen kommer nu att tas omhand av socialtjänsten.

Michael Skråmo bodde i Göteborg med sin familj innan de åkte till Syrien och anslöt sig till terrorrörelsen IS. Både Skråmo och hans hustru är nu döda. Släktingar i Sverige, bland annat deras morfar, har försökt få hem barnen efter föräldrarnas död.

Barnen är glada över att vara i Sverige, där fyra av dem är födda.

– När vi landade skrek de ”jippie”, säger barnens morfar till SVT Nyheter.

– Resan har gått bra och barnen har varit lugna, tillägger han.

"Lugn och ro"

Enligt barnens morfar, som de senaste veckorna befunnit sig i Irak för att vara nära barnbarnen, möttes familjen av polisen på Landvetter.

– De ska föra oss till socialtjänsten och ett ställe där vi kan få vara i lugn och ro, säger han till SVT.

De sju barnen kommer nu att tas omhand av socialtjänsten i Göteborg.

– Vi uttalar oss inte om individer av sekretesskäl. Men jag kan berätta vad som rent generellt skulle kunna hända, säger Ing-Marie Larsson, sektorchef i Östra Göteborg och talesperson för socialtjänsten, till TT.

– När man landar utan vårdnadshavare, och det är så tragiskt att man inte har sina föräldrar kvar, då träder socialtjänsten in och påbörjar utredningar kring de här barnens behov.

Många liknande fall

Bland annat ska en juridisk omsorgsperson via en domstol utses åt barnen.

– Samtidigt pågår en utredning kring barnens behov av insatser, som sjukvård, stödsamtal om man är traumatiserad och så vidare, säger Ing-Marie Larsson.

– Vi har alltid barnens bästa för ögonen och deras behov av trygghet.

De sju barnens fall har fått mycket uppmärksamhet under våren. Samtidigt finns enligt bedömare ett stort antal liknande fall. Totalt har mellan 60 och 80 barn med svensk anknytning bedömts befinna sig i ett läger i Syrien, som många IS-terrorister med familjer förts till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV