Radar · Nyheter

Ersson-rättegången: Jävig nämndeman sparkas

Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg.

Den nämndeman som kallade flygplansaktivisten Elin Ersson för brottsling måste nu lämna sitt uppdrag i Göteborgs tingsrätt. Det beslutade tingsrätten igår.
– Återigen har förtroendet för domstolarna fått sig en knäck på grund av en nämndemans agerande, säger lagman Johan Kvart.

Den nämndeman i Göteborgs tingsrätt som kallade aktivisten Elin Ersson för “brottsling” i sociala medier tvingas lämna sitt uppdrag. Det beslutade tingsrätten under onsdagen.

Elin Ersson dömdes tidigare i år till dagsböter för brott mot luftfartslagen, efter att ha vägrat sätta sig ner på ett flygplan som skulle lufta från Landvetter. Aktionen var en protest mot att en man skulle utvisas från Sverige till Afghanistan.

Efter att domen fallit framkom det att en av nämndemännen i Göteborgs tingsrätt varit jävig.

”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman och Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar.”, kommenterade han en nyhetsartikel efter att Ersson genomfört sin aktion förra året.

När uttalandet blev känt stängdes nämndemannen av från Ersson-målet och nu tvingas han alltså lämna sitt uppdrag i tingsrätten permanent. Utöver uttalandet i sociala medier ska nämndemannen också ha “tagit initiativ för att kunna sitta med och döma i målet.”, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

– Nämndemannen har agerat mycket omdömeslöst och opassande. Den omständigheten att han påstår sig inte minnas sin kommentar till nyhetsartikeln när han dömde i målet förändrar inte detta, säger tingsrättens lagman Johan Kvart i ett pressmeddelande.

På grund av jävet måste rättegången mot Elin Ersson göras om på nytt.

– Återigen har förtroendet för domstolarna fått sig en knäck på grund av en nämndemans agerande. Den skada som det innebär kan mätas även i pengar och längre väntetider för andra mål när tingsrätten nu måste ta om hela rättegången, säger Johan Kvart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV