Radar · Nyheter

Romska upprorets dag uppmärksammas på Stadsbiblioteket

Rita Prigmore talar vid en minnesceremoni för Förintelsens romska offer vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm 2015.

På torsdag uppmärksammas det romska upprorets dag på Stadsbiblioteket i Göteborg. Rita Prigmore, en av förintelsens överlevare, kommer till Stadsbiblioteket för att berätta sin historia.

Nu på torsdag infaller det romska upprorets dag, till minne av de romska fångar som gjorde uppror i förintelselägret Auschwitz II–Birkenau. Den 16 maj 1944 hade nazisterna planerat att utrota alla romer i lägrets gaskammare, men möttes av stort motstånd. Omkring 6 500 romer som hade blivit förvarnade barrikaderade sig i områdets byggnader, tills de tyska soldaterna tvingades ge upp för att undvika att upproret spred sig.

Årsdagen uppmärksammas på torsdag kväll på Stadsbiblioteket i Göteborg, då Rita Prigmore, själv rom och förintelseöverlevare, kommer dit för att berätta sin historia.

Rita Prigmore och hennes tvillingsyster Rolanda föddes i Tyskland år 1943 och blev direkt skilda från sina föräldrar. Just tvillingar användes av nazisterna för medicinska experiment: doktor Josef Mengele, också kallad “dödsängeln” valde främst romska barn för sina experiment.

Rita Prigmores syster Rolanda dödades av nazisterna.

– Jag får ofta höra, även från politiker, att ”Vi vill inte höra mer om dessa gamla historier från nazitiden, vi har hört tillräckligt! Ni måste sluta med det.” Detta sårar mig något oerhört. Jag är övertygad om att det är väldigt viktigt att tala om mitt folks historia, om Sinti och Roma, som har lidit så ofantligt av nazismen under Tredje riket och som fortfarande i dag utsätts för diskriminering, rasism och exkludering, säger Rita Prigmore i ett pressmeddelande.

– Jag vill säga till er: ”Ni är inte ansvariga för det som en gång hände, men ni har ett ansvar att se till att det inte händer igen.”

Rita Prigmore besöker Stadsbiblioteket klockan 18 på torsdag. Föredraget hålls på engelska.