Energi

Gröna trädgårdstrender i fokus på Liseberg

Författare, trädgårdsmästaren och trendspanaren Jan Rundgren presenterade gröna trender på Lisebergs trädgårdsdagar.

Skogsbad, hydroponisk odling, kulturarvssorter och naturmaterial. När Jan Rundgren presenterade årets trädgårdstrender på Lisebergs trädgårdsdagar var miljömedvetenhet i fokus.

När Lisebergs trädgårdsdagar drar igång är det ett tydligt tecken på att sommaren inte är långt borta. Under tre intensiva dagar är delen runt stora scenen fylld av plantskolor, trädgårdsredskap, pelargon- och dahlia-sällskap samt intresseorganisationer inom odling och en och annan säljare av delikatesser. I helgen var det dags för årets upplaga av arrangemanget.

På plats var bland annat Jan Rundgren, författare, trädgårdsmästare och trendspanare inom odling, för att berätta om nya odlingstrender.

– Vi har en stor del som handlar om den naturligt miljömedvetna odlaren. Om naturen som en helande kraft, som vi rör oss till för att bland annat skydda oss mot psykisk ohälsa. Begreppet skogsbada, ”forest bathing”, handlar om att vara ute i naturen för välmåendets skull, och har blivit väldigt populärt, liksom att odla för att förbättra sin hälsa, sade han.

Renässans för naturmaterial

Jan berättar om att han ser allt mer naturmaterial – vi vill undvika plast, och det kommer allt fler annorlunda material såsom sågspån, linne, trä och keramik. Hydroponisk odling, att odla inomhus med speciella lampor och näringslösningar, är också en trend som växer.

– Miljömedvetenheten lyser också igenom på temat förpackningar, där vi ser allt mer enkla förpackningar i naturmaterial, fortsätter Jan.

Medan den första trenden, som han kallar Moving with nature, handlar mycket om miljömedvetenheten så handlar den andra, Green decadence, mer om lyx, art deco och tunga färger.

Odla grönsaker tillsammans med blommor

– En trend handlar om att blanda blommor och grönsaker, såsom att exempelvis odla aubergine bland blommorna, säger Jan Rundgren.

Odlarglädje är också en stark trend, som har funnits med några år. ”Alla” vill odla och det har blivit en livsstil för många. Intresset för gamla kultursorter och olika sorter växter ökar. 

– Odlingsglädjen är väldigt stor, säger Jan Rundgren. Och vi använder material som jute, tegel, jeans, vintagematerial, filt och terracotta. Vi planterar äppelträd och håller gärna gamla äppelsorter vid liv.

Jan menar också att stadsodlingen fortsätter växa och hänvisar till böcker som ”Spenat i stan”, en av den senaste tidens alla stadsodlingsböcker.

– Mandelmanns på tv är populärt, liksom trenden att ha får och höns. Och inte att glömma bina, biodlingen ökar i hela landet, avslutar han.