Zoom

App för snabba jobb lanserad i Göteborg – facket positivt

En ny app inom den så kallade gig-ekonomin har lanserats i Göteborg.

Förra veckan lanserades appen Instajobs för Göteborgs arbetsmarknad. Med hjälp av några klick kan en arbetsgivare bläddra mellan tillgängliga arbetstagare, recenserade och redo att hoppa in på kort varsel. Till skillnad från andra liknande appar har Instajobs tecknat kollektivavtal.

”Jobb på 31 sekunder”. Så lanseras appen Instajobs i Göteborg. Det är nämligen rekordet i hur kort tid det tagit för en arbetsgivare och arbetstagare att matchas ihop i tjänsten. Appen startades 2016 men det är först nu som den lanseras för Göteborgs arbetsmarknad. Bakom ligger ett samarbete med studentkonsultföretaget Academic work.

– Det känns väldigt roligt att äntligen kunna erbjuda företag i Göteborgsregionen hjälp med snabb bemanning oavsett tid på dygnet. Instajobs har efterfrågats av flera av våra kunder i regionen, så vi vet att behovet av denna typ av lösning är stor. Vi är också glada att Göteborgsstudenterna får ytterligare ett flexibelt sätt att arbeta vid sidan av sina studier, säger Joel Hessel, kontorschef för Academic work i Göteborg i ett pressmeddelande.

Sedan starten har 5 500 tillfälliga jobb förmedlats via tjänsten. Omkring 700 studenter använder appen för att hitta extraknäck – och det är allt från enklare arbeten som att inventera eller servera till tjänstemannajobb inom ekonomi och administration. Det går till så att en arbetsgivare registrerar ett jobb och väljer bland de tillgängliga instajobbarna direkt i appen. Varje person finns beskriven med profil och betyg samt recensioner från tidigare arbetsgivare.

– Vi har sett ett ökat behov av snabb bemanning. Företag behöver en lösning för att kunna täcka upp sjukfrånvaro och klara av tillfälliga arbetstoppar. Och många gånger behöver man få in personal på en gång. Genom att låta arbetsgivare och jobbsökande mötas digitalt kan vi snabba på bemanningsprocessen rejält, säger Lina von Post, marknads- och kommunikationschef på Academic work.

Ny otrygghet

Den här typen av arbetsmarknad, där fasta anställningar ersätts av tillfälliga uppdrag, kallas ofta för gigekonomi. Det finns de som menar att den skapar en ny otrygghet för de som jobbar. Susanna Kirkegaard, ledarskribent på Aftonbladet skrev förra sommaren i en krönika:

”En kompis jobbade på kafé och kunde inte vara med på sin släktings begravning. En annan missade lillasysterns student när hon tog ett skift på Volvo. Blir man erbjuden jobb som ung eller student tackar man inte nej.” 

Kirkegaard fortsätter:

”Vid en första anblick kan bemanningsföretag för studenter verka effektivt och praktiskt. Marknaden styr, de som vill jobba extra får möjlighet och de som behöver någon snabbt. Men hur blir egentligen lektionen med en vikarie som fått mindre än en timme på sig att förbereda sig och åka till skolan? (…)
Och hur mår den som måste vara tillgänglig dygnet runt?”

Academic work lyfter fram att en instajobbare alltid har möjlighet att säga nej till ett jobberbjudande. De är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Komptensföretagen som har tecknat kollektivavtal med Unionen, LO-förbunden och Akademikerförbunden, något som inte är helt vanligt bland digitala plattformsföretag.

– Vi är glada att ett företag som tecknar kollektivavtal etablerar sig. Det visar att kollektivavtal inte står i vägen för att ha en framgångsrik affärsmodell, säger Victor Bernhardtz, ombudsman för digitala arbetsmarknader på Unionen.

"Överdrivet fenomen"

Han menar att storleken på fenomenet plattformsekonomi är överdrivet i den allmänna debatten. Det handlar om en liten del av arbetsmarknaden. Han är heller inte särskilt orolig för att Instajobs ska bidra till något större otrygghet hos de som jobbar därigenom.

– De som gör det har det oftast som en sidosysselsättning och något annat som huvudsysselsättning. Så länge det är så ser jag inte detta som något problem. Plattformsekonomin kan minska friktionen i förmedlingen av kortare uppdrag. Men det är viktigt att den flexibilitet som detta bygger på är ömsesidig, säger han.

A-kassan och socialförsäkringssystemet

Det som Unionens medlemmar som arbetat i gig-ekonomin däremot kan få problem med, menar Victor Bernhardtz, är relationen till myndigheter och tillgång till socialförsäkringssystemet.

– När vi har haft möten med medlemmar är det inte framförallt arbetsvillkoren hos appföretagen som varit i fokus, utan vanligare är relationen till exempelvis a-kassan. Där är det fortfarande mycket kunskap både hos oss och hos myndigheterna som håller på att formas. Det är något vi tittat på i många år och är angeläget för de flesta som inte har en traditionell tillsvidareanställning, beskriver han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV