Energi · Göteborgskollen

Smak av Iran – i en lägenhet i Bergsjön

Gabriel Brunegård, Ulla Gawlik och Omar Msharrafieh är några av de som samarbetar kring projektet Nya perspektiv på Iran.

Tikitut – community-based tourism i Bergsjön har alltsedan starten 2013 verkat för en mer inkluderande turism. Bland annat anordnar de gemensamma matupplevelser med personer boende i Bergsjön, så att de som kommer till staden ska få se mer än bara det som ryms i turistbroschyrerna. Nu har de även startat ett samarbete med Gobban’s culture services där göteborgarna får chansen att möta iransk kultur och matlagning – fast på hemmaplan.

Vi träffas i Tikituts lägenhet på Tellusgatan 40 i Bergsjön – jag, Ulla Gawlik från Tikitut samt Gabriel Brunegård och Omar Msharrafieh från Gobban’s Culture services. Det är en ombonad och trevlig lägenhet som har använts till lite av varje, bland annat hyr de ut rum i den till turister men den används numera också till gemensamma matlagningsaktiviteter.

Ulla Gawlik berättar att Tikitut startade på grund av att de var tre personer som på olika sätt arbetat i Bergsjön och sett att det fanns många resurser där som inte utnyttjades. Kanske kunde så kallad samhällsbaserad turism, där människor i civilsamhället hjälps åt för att skapa turistupplevelser men också får någonting tillbaka, vara ett verktyg för folk att få användning av sina kunskaper och på så sätt själva skapa sina inkomster?

– Vi hade själva inte kunskapen om turistbranschen, men vi satte igång i alla fall och använde oss av den breda kompetens som finns här i området.

Hon betonar att Tikituts verksamhet också till stor del handlar om hållbarhet, både ekologisk hållbarhet – till exempel att kunna semestra på hemmaplan – men också social hållbarhet som kan vara att människor känner sig hemma och stolta över de platser som de bor på.

Tikitut började med att hyra ut rum till turister, både i sin egen lägenhet på Tellusgatan men också hemma hos folk som bor i Bergsjön. Förutom att det har gett turisterna chansen att se delar av staden som de annars troligen aldrig hade sett så har de också bidragit till att skapa nya jobbtillfällen i en stadsdel där arbetslösheten är hög. Efterhand har deras repertoar dessutom blivit allt bredare – från stads och naturvandringar till matupplevelser. Och det är i det sistnämnda som Gabriel Brunegård kommer in i bilden. Ulla och Gabriel möttes på ett företagsmöte för ett tag sedan och kände ganska snabbt att det klickade och att det skulle kunna finnas möjligheter för det att samarbeta.

Gabriels företag arbetar med guidade turistresor till länder som Iran, Georgien och Uzbekistan. Och precis som för Tikitut är integration och kulturmöten två viktiga ledord även för honom.

– Jag hade hört talas om Tikitut i lite olika sammanhang och blivit nyfiken, sen har jag också bott i Hammarkullen och funderat mycket på hur vi kan vända den här dåliga trenden med att människor i de här områdena ofta inte får jobb trots att de har så stor potential, berättar Gabriel Brunegård.

Projektet de har inlett nu består av tre olika träffar. På de två första, som äger rum på Studiefrämjandet Falken, håller Gabriel föredrag om Irans historia, kultur och religion och på det sista, som sker i lägenheten i Bergsjön, så får besökarna, förutom att lyssna på ett föredrag även lära sig att laga iransk mat. Kurstillfällena är gratis medan matlagningen kostar 600 kronor, anledningen till det är att personerna som ska hålla i matlagningen också ska kunna få betalt för det. Dessutom är alla ingredienser ekologiska. Hon som ska leda matlagningen, och vars recept deltagarna utgår ifrån, är asylsökande men med väldigt stor kompetens inom det iranska köket, berättar Gabriel.

Gabriel Brunegård har själv bott i Iran och studerat persiska i nästan ett år och har en stark fascination för landet.

Hur kommer det sig att du fastnade för just Iran av alla länder i världen?

– Jag har rest mycket över hela världen, men när jag kom till Iran första gången för 7–8 år sedan så kände jag mig genast hemma. Alla människor var så otroligt gästfria och välkomnande. Om man ser till medierapporteringen kan man få för sig att det är ett land som inte välkomnar främlingar, men jag skulle säga att det är precis tvärtom. Jag menar inte att den bild som man får i medierna är fel, men det är ju bara en bild av väldigt många. När man kommer dit och ser landet med egna ögon förstår man att det är mycket mer komplext.

Med sig till träffen har Gabriel också Omar Msharrafieh från Libanon som nyligen börjat som praktikant på Gobban’s culture services. Omar kom till Sverige för ungefär åtta månader sedan, tidigare har han jobbat med ekonomi i Libanon vilket betyder att han kan hjälpa Gabriel med den ekonomiska biten i företaget. Samtidigt blir jobbet för Omars del en inkörsport för att lära känna den svenska kulturen och språket.

Innan vi skiljs åt börjar de spåna lite på framtida samarbetsmöjligheter. Ulla Gawlik nämner att det skulle vara intressant att starta ett utbytesprojekt mellan olika städer i Sverige.

– För oss är det viktigt att fler får upp ögonen för att det går att turista på hemmaplan, säger hon.

Gabriel Brunegård tillägger att han ofta möter nyanlända i Göteborg som är trötta på stan och vill se andra delar av Sverige, men vet inte vart de ska åka någonstans.

– Då hade det ju varit jättekul att kunna erbjuda dem en rundresa, nu åker vi upp till de värmländska skogarna och paddlar kanot till exempel.

Hur det blir med dessa planer är än så länge oklart, men klart är i alla fall att det kommer bli många fler spännande kulturmöten. För om det är något som både Ulla Gawlik och Gabriel Brunegård verkar brinna för är det att få människor att mötas.

Fakta:

• Föreläsningsserien ”Nya perspektiv på Iran” startade den 29 april och avslutas på måndag, den 13 maj.
• Det finns fortfarande möjlighet att anmäla sig till det avslutande tillfället med matlagning, eller till en liknande kurs om Georgien som kommer hållas längre fram i vår. Mejla i så fall till anne@tikitut. se. Deltagaravgift är 600 kronor.
• På hemsidan gobbanscultureservice.se kan du också läsa mer om, och anmäla dig till, resorna till Iran och Georgien i höst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV