Radar · Nyheter

Premiär för ”röd” tankesmedja med fokus på entreprenörsskap

Malin Frithiofsson och Natali Suonvieri står bakom nya Göteborgsbaserade tankesmedjan Alterity.

Idag startar en ny tankesmedja i Göteborg – Alterity. Inriktningen ska vara på entreprenörsskap och har ambitionen är att utgöra en motvikt till Timbro och den nyliberala skolan.

– Vi är så trötta på den nyliberala jargongen, säger Natali Suonvieri, en av två grundare.

Natali Suonvieri är föreläsare och utbildare inom hållbart arbetsliv och Malin Frithiofsson arbetar med riskkapital på Chalmers Ventures.

– Vi vill erbjuda ett alternativ kring hur man kan resonera kring riskkapital, företagande och entreprenörskap. Det mediala utrymmet är koncentrerat kring nyliberala idéer. Vi vill visa att man kan vara röd och jobba med företag, pengar, riskkapital och investeringar. Det är inte uteslutande för nyliberala, beskriver Natali Suonvieri.

De båda är verksamma mycket i Tech-branschen med många nystartade företag som alla ska erövra världen. Här tycker de sig se att det dominerande synsättet på företagande enbart gynnar kortsiktighet.

– Vi är för aktiebolag och egenföretagande, men tänk om fler hade investerat vinsten i företaget! Då hade vi fått en mer långsiktigt hållbar utveckling.

I förlängningen leder denna kortsiktighet till att slita ut både människor, djur och natur, menar Natali.

– Den nyliberala kapitalismen har överutnyttjat väldigt många resurser. Vi är så tillväxtfokuserade att vi struntar i andra parametrar. Vi är otroligt kortsiktiga, framförallt i väst. Det jagas för snabbt.