Radar · Nyheter

Västsvenska män kallas till tester för prostatacancer

Alla män i Västra Götalandsregionen, födda 1970, kommer att erbjudas PSA-test nästa år. Det beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen i regionen under torsdagen, rapporterar Sveriges Radio Göteborg. Det är ett pilotprogram för att upptäcka prostatacancer.

Håkan Linnarsson, socialdemokrat och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen hoppas att pilotprojektet ska leda till att sjukvården kommer att upptäcka 70 fler cancerfall per år.

– Socialstyrelsen vill att vi ska få ett bättre kunskapsunderlag och då går vi före med en begränsad screening. Detta kan vara ett sätt att göra kunskapsläget bättre i Sverige, men också för att förbättra den jämlika hälsan i Västra Götaland, säger han till P4 Göteborg.

Socialstyrelsen har tidigare varit negativ till allmän masstestning för att upptäcka prostatacancer. Myndigheten anser att det kan leda till överdiagnostik och att metoden är för osäker. I en rapport från förra veckan säger dock Socialstyrelsen att det ändå kan bli aktuellt med masstestning inom fem år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV