Energi

Skirtpower till Göteborg

Dansverket "Skirtpower" går upp på Folkteatern nästkommande helg.

Nästa helg går kommer dansföreställningen Skirtpower till Göteborg – ett provocerande verk om sexualitet och samhällets syn på kroppen och makt.

Den 10 och 11 maj gästar Danskompaniet Spinn Folkteatern med verket Skirtpower som Syre Göteborg tidigare skrivit om.

Skirtpower beskriv som en studie kring förbjudna kroppar och förbjudna rörelser i kjol. Temat är sexualitet och makt. Den specialskrivna musiken framförs live på scenen av albumaktuella Lisen Rylander Löve och koregorafin är gjord av Carl Olof Berg. 

– Carl Olof skapar scenkonst med ett stort mod. Samtidigt utmanar han oss på ett lekfullt sätt. Han väcker ständigt frågor kring normer och normalitet, ofta med oväntade resultat. Hos Carl Olof finns en vilja att ifrågasätta och bryta normer, samtidigt som han är konstnärligt både nyfiken och intressant, säger Veera Suvalo Grimberg som är konstnärlig ledare för Danskompaniet Spinn i ett pressmeddelande.

Kjolen används i föreställningen som en tvetydig symbol för vårt samhälles syn på kroppar. Den finns med som symbol i reglerna för manligt, kvinnligt och är ett uttryck för sexualitet.

– Jag vill berätta om hur kjolen koreograferar våra kroppar men också vår blick på den som bär den. Om kjolens makt att ta plats, begränsa, blotta och dölja. Och lusten att få koreografera kjolen tillbaka, beskriver koreografen Carl Olof Berg.

Medverkar från Spinn gör Emilia Wärff, Izabell Makiela och Aristide Rontini.

Skirtpower hade premiär på Vitlycke – Centre for Performing Arts 28 april 2018. Sedan dess har verket framförts på ett stort antal platser i Västra Götalandsregionen, däribland Vara konserthus och Regionteater Väst i Uddevalla. De har också besökt Östhammar, Uppsala och Umeå. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV