Radar · Nyheter

Ny chef för Försäkringskassan och slopat niodagarsmål

Nils Öberg presenteras som ny generaldirektör för Försäkringskassan av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Efter turerna kring chefsposten på Försäkringskassan blir Nils Öberg ny generaldirektör för myndigheten.
Samtidigt slopar regeringen målet om högst nio sjukdagar per person, innan det uppnåtts.

Nils Öberg lämnar tjänsten som högsta chef på Kriminalvården, som han haft sedan 2012, för att bli ny generaldirektör på Försäkringskassan.

– Jag bestämde mig för väldigt länge sedan för att jag vill jobba med meningsfulla frågor och finnas i ett sammanhang där man bidrar till att utveckla samhället. Det här är ett sådant jobb, säger Nils Öberg till TT.

Enligt regeringen har Öberg lett Kriminalvården mot ökat förtroende, både internt och externt, på ett förtjänstfullt sätt.

– Han har ett mycket starkt ledarskap. Det är också så att Kriminalvården är en myndighet som inte heller klarar sitt uppdrag utan att samverka med andra aktörer, precis som Försäkringskassan, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Stora nedskärningar

Det har gått över ett år sedan regeringen under uppmärksammade former petade den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler med några dagars varsel. Regeringen hänvisade just till en bristande samordning med andra myndigheter, framför allt Arbetsförmedlingen.

När Nils Öberg tillträder den 3 juni sker det i ett läge där Arbetsförmedlingen planerar stora nedskärningar.

Hur ska ni klara samordningen då?
– Det kommer vi såklart att behöva förhålla oss till. Men Arbetsförmedlingen kommer att finnas kvar som en stor och central förvaltningsmyndighet, så det handlar bara om att tänka om och hitta nya arbetsformer, säger Nils Öberg.

Regeringen överger också målet om max 9,0 sjukpenningdagar per person och år till år 2020, innan det uppfyllts. Istället införs en mer vag formulering om att sjukfrånvaron ska vara ”långsiktigt stabil och låg”. Enligt Strandhäll ledde målsättningen om 9,0 sjukdagar till oro.

– Vi kunde vid många tillfällen uppfatta att den missförstods. Då har vi valt att omformulera oss och arbetet framåt handlar nu om att stabilisera sjukfrånvaron och att människor får det stöd de behöver, säger hon.

Öka förtroendet

Att öka förtroendet för Försäkringskassan är något som Nils Öberg ser som en av sina viktigaste arbetsuppgifter framöver.

– Det hänger ihop med att vi behöver vinna en del respekt för det arbete som myndigheten utför och förståelse för den komplexitet det innebär att göra de bedömningar som Försäkringskassan gör varje dag, säger han.

Även tidigare generaldirektörer har tagit sikte på förtroendet – är det inte viktigare att ni fokuserar på att utföra ert arbete?
– Jag tror inte att man jobbar med förtroendefrågorna kampanjmässigt, utan för mig handlar det precis som just det – att förtroendet kommer när man gör ett bra jobb.

"Utmärkt arbete"

Även Maria Hemström-Hemmingsson, som regeringen utsåg till tillförordnad generaldirektör på Försäkringskassan när Begler petades, hade sökt tjänsten.

– Maria har gjort ett alldeles utmärkt arbete under det här året. Hennes kompetens kommer naturligtvis att tas tillvara i statsförvaltningen, säger Annika Strandhäll.

Hemström Hemmingsson saknar möjlighet att gå tillbaka till sitt jobb på Inspektionen för socialförsäkringen eftersom myndigheten har som uppgift att granska Försäkringskassan – hon skulle bli jävig.

Bakgrund: Turerna kring chefsposten

Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.
Maria Hemström Hemmingsson tillförordnades på samma pressträff som generaldirektör. Både hon, Begler och andra har sedan sökt tjänsten som generaldirektör, men regeringen har inte tillsatt någon permanent ännu.
Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.
Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.
Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler och för närvarande granskar KU ärendet.

Fakta: Nils Öberg

Tillträder den 3 juni som generaldirektör för Försäkringskassan.
Varit generaldirektör för Kriminalvården sedan 2012.
Har doktorerat i statskunskap vid Uppsala universitet, haft flera internationella uppdrag och arbetat som departementsråd samt expeditionschef på justitiedepartementet.
Född 1960.

Källa: Regeringskansliet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV