Radar · Nyheter

Inga svar om frihetsberövad imam

Imamen Abu Raad blev i veckan tagen i förvar av Migrationsverket.
Ledaren för Gävle moské, Mohammad al-Najjar, säger till TT att han fortfarande inte fått svar på varför Abu Raad är frihetsberövad.

Enligt Gefle Dagblad greps Abu Raad i onsdags. Flera medier uppger att Migrationsverket har fattat beslut om att ta såväl Abu Raad som hans vuxne son i förvar.

Ledaren för al-Rashideenmoskén i Gävle, Mohammad al-Najjar, säger till TT att han inte vet varför Abu Raad har frihetsberövats.
Han hoppas få kontakt med imamen genom en advokat under helgen.

– Vi vill veta anledningen till detta. Vi vet ingenting, säger Mohammad al-Najjar.

Abu Raad har enligt stiftelsen Doku varit en inspirationskälla för svenska IS-sympatisörer. Han ska också ha varit en av personerna bakom en nu nedlagd sajt som förmedlade budskapet att homosexuella borde avrättas.

Gefle Dagblad och frilansjournalisten Magnus Sandelin har avslöjat att Abu Raad i en uppdatering på Facebook 2014 hyllade IS offensiv i Irak. Själv hävdade imamen att hans uppdatering syftade på hjälporganisationer i området.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna om Abu Raad.

– Vi är så öppna vi kan med vårt arbete, men det finns delar kring enskilda personer som vi inte kan gå in på, säger Johanna Blomqvist från Säpos pressfunktion till TT.

Säpo kan enligt lagen om särskild utlänningskontroll begära att Migrationsverket utvisar en person som inte är svensk medborgare och som anses utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet.

Abu Raad är ursprungligen från Irak och har enligt Doku fått sin religiösa utbildning i Saudiarabien.

TT har sökt Migrationsverket.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV