Radar · Nyheter

61 frihetsberövade vid förstamajbråk i Kungälv

Det var oroligt i Kungälv när nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerade på första maj.

Nazistiska NMR möttes av motstånd i Kungälv när medlemmarna marscherade i staden på första maj. Våldsamheter bröt ut och poliser attackerades. Totalt frihetsberövades 61 personer.

Marscherna till och från Nytorget i Kungälv blev tumultartade. Motdemonstranter försökte ta sig fram till NMR-tåget. Äpplen och knallskott kastades men polisen bildade mur runt marschen med fordon, kravallstaket och poliser på hästar. NMR:s anhängare svarade med att använda skaften på sina fanor för att sticka mot sina opponenter.

– Det har också kastats gatsten mot en polisenhet med hästar. Men ingen polis eller häst kom till skada, säger polisens presstalesperson Anna Göransson till TT.

Enligt polisen var cirka 300 NMR-sympatisörer och omkring 500 motdemonstranter på plats i Kungälv. Totalt frihetsberövades 61 personer, skriver polisen på sin hemsida. 40 personer omhändertogs, främst för ordningsstörningar, tolv greps och nio hämtades till förhör misstänkta för brott.

– Det handlar om våld och hot mot tjänsteman, hets mot folkgrupp. Det finns även någon misstanke om misshandel, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Lugnt i Ludvika

Som motvikt mot NMR-anhängarnas marsch sattes orangea hjärtan med budskap mot nazismen upp längs NMR:s demonstrationsväg. Clowner utan gränser deltog med tutor och budskapet ”Inga rasister på våra gator”.

– Det är så viktigt att visa att vi är många här och att vi är fler än nazisterna. Jag tror inte att vi vinner över nazisterna genom tystnad, sade demokratiminister Amanda Lind (MP) till TT i Kungälv.

Även i Ludvika var det demonstrationer, men under betydligt lugnare förhållanden. Polisen uppskattar antalet till 130–150 NMR-medlemmar, vilket var ungefär hälften så många som förra året. Ungefär lika många motdemonstranter tog sig ut på gatorna.

– Det har gått lugnt till väga och om jag ska sammanfatta var det en mycket lyckad kommendering. Ingen har frihetsberövats. Ett par mindre ingripanden gjordes när någon inte ville flytta på sig, säger polisens presstalesperson Tommy Lind som var på plats i Ludvika under dagen.

"Kommer inte in"

Rektorer i Ludvika har tidigare vittnat om NMR:s försök att locka ungdomar till organisationen. En av dem som stod längs demonstrationstågets väg var Magnus. Han var där av en särskild anledning – att få sin son att inte delta i NMR.

– Vi har försökt att prata om det, men vi kommer liksom inte in, säger han till TT.

Han förstår inte heller vad det är som lockar med NMR.

– Det finns en idé om att Sverige ska förändras, men ingen kan berätta hur det ska gå till.

Svårt med förbud

I Finland är NMR för tillfället en förbjuden organisation, inför ett beslut i Högsta domstolen. Även i Sverige har NMR:s aktiviteter de senaste åren gjort att röster höjts för en lagändring. Amanda Lind säger att regeringen senare i vår ska presentera direktiven till en utredning som ska se över förbud av deltagande i extremistiska och rasistiska organisationer.

Men demonstrationerna har starkt stöd i mötes- och yttrandefriheten i grundlagen. Det är en av anledningarna att Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, inte tror på en lagändring.

– Det beror ju på vad man vill åstadkomma. Det skulle ju stoppa NMR, men det kan på kort sikt också ge rörelsen mer energi, säger Mattsson.

Och i Finland har NMR redan tagit initiativ till att ombilda sig i ett nytt parti.

Fakta: NMR i Finland

NMR i Finland bildades efter svensk förlaga 2008. I Finland är dock NMR:s verksamhet just nu förbjuden, efter ett beslut i Högsta domstolen i slutet av mars. Polisstyrelsen i Finland har drivit på för att få NMR förbjudet, vilket både Birkalands tingsrätt och Åbo hovrätt höll med om. Nu ligger fallet hos Högsta domstolen, som i väntan på det slutgiltiga avgörandet tills vidare har förbjudit NMR.
Startskottet för Polisstyrelsens arbete för att få till ett förbud var en misshandel i samband med en NMR-demonstration i Helsingfors 2016. Mannen som misshandlades dog senare och en nazist dömdes för grov misshandel.
Enligt Hufvudstadsbladet väntas domen först nästa år.
TT

Fakta: Mötesfriheten skyddas av grundlagen

Mötesfriheten skyddas av grundlagen. Den innefattar frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande.
I ordningslagen finns regler som kan inskränka mötesfriheten. Tillstånd till allmän sammankomst får vägras om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi. Polismyndigheten får meddela de villkor som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet vid sammankomsten. Det är Polismyndigheten som prövar om man ska få tillstånd till allmän sammankomst.
Källa: Förvaltningsrätten i Göteborg
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV