Radar · Nyheter

Demonstranter mobiliserar mot nazistdemo  

Motdemonstration mot NMR vid Kungsholms torg i Stockholm i fjol.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, planerar att marschera genom Kungälv på första maj. Men motståndet låter inte vänta på sig – imorgon avgår busslaster med antifascister till Kungälv.

NMR har fått polistillstånd att demonstrera, och detta på arbetarrörelsens högtidsdag. Men när arbetarnas dag kapas av fascistiska organisationer mobiliserar sig motdemonstranter från landets alla hörn.

Förbundet Allt åt alla arrangerar gemensamma bussresor från Göteborg till Kungälv, och uppslutningen ser ut att bli god. I ett Facebook-event har drygt 400 personer uppgett att de planerar att medverka i motdemonstrationerna.

– Jag åker till Kungälv för att det inte hade känts rätt att låta nazisterna stå oemotsagda. Det är en dag för arbetarrörelsen som ska präglas av gemenskap och solidaritet, inte av av de förtryckande krafter som kännetecknar nazismen, säger Alma Lundgren som åker från Göteborg för att demonstrera.

Polisen har valt att korta tiden och vägen för NMR:s demonstration, då risken för sammandrabbningar och störningar ansågs vara för stor för en längre marsch. NMR har även fått tillstånd att demonstrera i Ludvika och Falun.