Radar · Nyheter

Ovanligt hög risk för skogsbränder

Risken för bränder i Västsverige har varit mycket hög de senaste dagarna.

Risken för skogsbränder är överhängande och Västra Götaland har legat i högriskzonen under flera dagar. Två extra helikoptrar har satts in på grund av det kritiska läget.

– Det är höga brandrisklägen som flyttar sig uppåt i landet. Till helgen ser det bättre ut, men de närmsta dagarna ser det riktigt illa ut, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MBS:s operativa avdelning, under en pressträff på onsdagen.

Den tidiga torkan har resulterat i flera skogsbränder runtom i landet. I tisdags utbröt en skogsbrand utanför Landvetter flygplats – en brand som var under kontroll först sent på kvällen, trots insatser som brandflyg och helikoptrar.

– Det som sticker ut nu är att gräsbrandssäsongen överlappar skogsbrandssäsongen. Normalt sett brukar man ha några veckor eller månader emellan, men just nu ser vi både och, säger Anneli Bergholm Söder.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har beslutat att placera ut sex extra beredskapshelikoptrar i särskilda högriskområden. Två av dessa återfinns i Göteborg, och en användes för att vattenbomba skogsbranden vid Landvetter under tisdagen. MSB förbereder sig på en torr sommar och har upphandlat cirka trettio helikoptrar med privata aktörer. Tanken är att helikoptrarna ska flyttas runt i Sverige för att täcka de nationella behoven.