Energi · Vegokollen

Jenny tipsar: Vegansk i fokus på Arkadens nya restaurang

Patrick Csizmadi, delägare på Löfqvist & vi, är med och startar upp Göteborgs mest centrala vegorestaurang.

Restaurangen Löfqvist & vi i Arkaden satsar på en vegetarisk restaurang. Den öppnar i början av maj och kommer att ligga vid entrén mot Fredsgatan. Maten som serveras kommer vara till 99 procent vegansk.

Löfqvist & vi har tidigare uppmärksammats av Syre för sin veganska husmanskost. Rätter som gottbullar med mos och korv stroganoff har lockat stadens veganer. Nu vill man göra en helt ny satsning på det veganska, i take away-restaurangen med arbetsnamnet Pastry by Löfqvist.

Delägaren Patrik Csizmadi, som själv är vegan, hoppas att folk vågar utmana sina fördomar om vegansk mat. Genom att undvika att profilera restaurangen som vegansk, tror han att fler kommer att hitta dit.

– Vi vill visa folk att vegansk mat är väldigt gott och inget att vara rädd för att prova. Många har en förutfattad mening. Ser vi på vår stora restaurang har väldigt många blivit förvånade och imponerade över att man kan laga så god mat som är vegansk, säger Patrik Csizmadi.

Temat kommer vara veganska sallader, wraps och med stort fokus på bakverk – både raw food och vanliga. Inledningsvis kommer kunderna dock kunna beställa halloumi som tillval till maten.

– Anledningen är att vi vill nå ut till lite mer folk och just att folk kan vara lite rädda för det veganska. Sedan är det fortfarande svårt att mitt i centrum få folk att äta helt veganskt då det inte riktigt är det klientelet som rör sig i Arkaden. Kan någon garantera oss 100 veganer varje dag så gör vi det helt veganskt, säger Patrik Csizmadi.