Radar · Nyheter

Göteborg åttonde bästa miljökommun

Göteborg klättrar på miljötopplistan och tar sig in bland de tio bästa kommunerna i landet.

Göteborg hamnar på plats åtta på tidningen Aktuell hållbarhet lista över Sveriges bästa miljökommuner. Därmed klättrar man ett snäpp uppåt jämfört med fjolårets elfteplacering.

Göteborg kniper åttondeplatsen när tidningen Aktuell hållbarhet rankar landets bästa miljökommuner. Det är tre placeringar bättre än i fjol, då staden landade precis utanför topp tio.

Rankingen baseras dels på en enkät som skickas ut till kommunerna, dels på data från olika offentliga källor. Det är elfte gången som Aktuell hållbarhet presenterar sin lista.

– Kommunernas roll som motor i det svenska miljöarbetet kan inte överskattas. Det är de som i praktiken genomför omställningen till ett miljösmart samhälle. Därför är det viktigt att regelbundet mäta deras aktivitet och ambition, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell hållbarhet, i ett pressmeddelande.

Bland ljuspunkterna i årets granskning finns att hälften av landets kommuner nu har en formulerad strategi för hur man ska arbeta med de globala hållbarhetsmålen, vilka är betydligt fler än tidigare: att nio av tio ställer klimatkrav när de hyr eller köper fordon och att fler har en kemikalieplan.

På andra områden ser det dystrare ut, till exempel när det gäller utsläpp utanför Sverige som orsakas av kommuninvånarnas resande och konsumtion. Endast en och en halv av tio kommuner arbetar för en sådan utsläppsminskning.

– Transport och konsumtion är två högaktuella frågor som är nödvändiga att hantera om vi ska kunna nå målen i Parisavtalet. Det pågår intressanta initiativ inom båda områdena bland Sveriges kommuner, men det finns mycket mer att göra, säger Mikael Salo.

10 bästa miljökommunerna 2019

1. Helsingborg
2. Lund
3. Gävle
4. Karlstad
5. Eskilstuna
6. Örebro
7. Nacka
8. Göteborg
9. Umeå
10. Sigtuna
Källa: Aktuell hållbarhet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV