Energi · Mat med Jenny

Enkla italienska klassiker blir piffiga veganrätter

Bruschetta är kanske inte en särskilt pulshöjande förrätt, men med lite extra pimpning kan även ett par skivor bröd bli en festfavorit.

Mat med Jenny bjuder denna vecka på italiensk afton. Till förrätt serveras bruschetta. Den består vanligtvis av stekt bröd med vitlök, tomater och basilika. I Syre Göteborgs recept har bruschettan lyxats till med kronärtskocksröra och kapris. Varmrätten är en klassisk risotto som passar till både vardag och fest. Tillsätt gärna lite vitt vin om andan faller på.

4 STYCKEN:
1 stor rödlök
olivolja
2 tsk socker
2 tsk vitvinsvinäger
fyra skivor lantbröd eller dylikt
2 vitlöksklyftor
1 pkt färgglada cocktailtomater
flingsalt
peppar
1 burk kronärtskocksröra (t ex
Fontanas veganmärkta)
1 liten burk kapris
1 kruka färsk basilika

• Skiva rödlöken. Hetta upp ett par matskedar olivolja i en stekpanna. Rör ner sockret och låt det bli brunt. Tillsätt löken och bryn den tills den blir mjuk och gyllenbrun. Rör ner vinäger.

Ringla olivolja över brödskivorna och bryn brödet i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök tills ytan blir fint gyllenbrun. Tillsätt mer olja i pannan om det blir för torrt. Dela tomaterna i halvor och stek dem ett par minuter tills de blir lätt mjuka. Låt dem inte bli helt mosade. Salta och peppra.

Bred kronärtskocksröra på brödet och toppa med tomater, rödlök, kapris och färsk basilika. Servera!

Foto: Jenny Luks
Foto: Jenny Luks

Svamprisotto med parmesan och sparris

4 PORTIONER:
300 g skogschampinjoner
(eller valfri favoritsvamp)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl arborioris (risottoris)
2 dl olivolja

5 msk fond (till exempel Bongs
kantarellfond)
1 ½ l vatten
1 dl havregrädde
100 g vegansk parmesan
salt
svartpeppar

• Hacka svampen och fräs i ett par matskedar olivolja tills den får lite stekyta. Lägg åt sidan. Finhacka löken och vitlök och låt svettas i resten av olivoljan på medelvärme i en kastrull. Tillsätt riset och vänd runt under någon minut tills det är glansigt och oljan absorberats.

Rör under tiden ut fonden i vattnet och koka upp en egen kastrull. Tillsätt 2 dl av vätskan till riset och vänd runt. Tillsätt resten av vätskan allt eftersom och rör om medan riset kokar på medelvärme. Fortsätt koka i cirka 20–25 minuter tills riset mjuknat. Tillsätt havregrädde, rör ner parmesanen och låt den smälta i risotton under omrörning. Tillsätt svampen och smaka av med salt och svartpeppar.