Radar · Nyheter

Hård budgetkamp väntar i EU

Mer pengar till klimatforskning och demokratiska värderingar är vad EU-parlamentet strävar efter när nästa långtidsbudget nu börjar ta form.
Men hårda pengastrider återstår.

En rad budgetuppgörelser finns med när EU-parlamentet nu tar sina sista beslut under mandatperioden. Bland annat har forskningsprogrammet Horisont Europa klubbats igenom, med löften om att minst 35 procent av nästa forskningsbudget ska gå till åtgärder på miljö- och klimatområdet.

Dessutom ges stöd för ökade satsningar på demokratiska värderingar och bekämpande av diskriminering och våld.

– Vi har många ställen i Europa där demokratin går bakåt, anser svenska ledamoten Bodil Valero (MP) som varit ansvarig för parlamentets behandling av stödet för rättigheter och värderingar.

Frågan är bara hur mycket pengar som ska gå till de olika programmen. EU:s medlemsländer inleder snart en hård kamp om hur mycket som ska läggas på de olika budgetposterna – och då väntar rejäla strider mellan olika viljor.

– Det kommer självklart att bli tufft, men om man tittar på vad de är beredda att lägga pengar på väldigt snabbt – till exempel att mota migrationen eller ge 13 miljarder (euro) till försvarsindustrin – då borde de ju kunna ge två miljarder (euro) till att främja demokrati och mänskliga rättigheter, säger Valero.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV