Radar · Nyheter

Skattesmäll på 14 miljoner för Universeum

Universeum i Göteborg, med många exotiska djur, drabbas av en skattesmäll sedan Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte bevilja prövningstillstånd i ett mål som handlar om momssatsen för verksamheten.

Universeum i Göteborg drabbas av en skattesmäll sedan Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte ta upp ett mål som handlar om momssatsen för verksamheten.

Universeum är en kombinerad djurpark och ett vetenskapscenter. Ungefär 75 procent av verksamheten är djurpark med fåglar, reptiler och andra exotiska djur. Djurparker betalar 6 procent i moms, annat 25 procent. Verksamheten har därför tidigare haft en sammansatt momssats på 11 procent. Men i november 2016 ändrade Skatteverket Universeums momssats till 25 procent med motiveringen att det ska betraktas som ett vetenskapscenter och inte en djurpark.

Ärendet har prövats i flera instanser och nu har till slut Högsta förvaltningsdomstolen nekat prövningstillstånd varför kammarrättens dom om en högre momssats står fast. Universeum blir skyldigt att betala in ytterligare 14 miljoner kronor i moms för åren 2016/17.

– Efter kammarrättens beslut har vi tagit höjd för den nya momssatsen. Vi är förberedda på 25 procent i stället för 11 framöver om det skulle bli så, säger Ann Horn, tillförordnad ekonomichef på Universeum, till Göteborg Direkt.

En annan process pågår som kan leda till att ytterligare momskrav för det populära vetenskapscentret.