Radar · Nyheter

Sex miljoner för mer hållbara hav

Forskningsstationen Kristineberg utanför Fiskebäckskil.

Kristineberg marine research and innovation center får sex miljoner kronor av Havs- och vattenmyndigheten för att främja utvecklingen av hållbara marina näringar och en hållbar blå ekonomi (se faktaruta). Pengarna kommer bland annat att användas till investeringar i utrustning och infrastruktur på centret och till att bygga upp ett nätverk av aktörer inom marin forskning och innovation.

Forskningscentret drivs i samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers, KTH, IVL Svenska Miljöinstitutet, RISE och Lysekils kommun. Det ligger på Göteborgs universitets marina forskningsstation Kristineberg utanför Fiskebäckskil.

– För Chalmers del innebär detta fortsatta och förbättrade möjligheter att bidra till att lösa de stora samhällsutmaningar vi står inför och som är kopplade till havet; från mer resurseffektivt nyttjande av marina livsmedel till utvinning av förnybar energi och övergripande, hållbar förvaltning av havsmiljön, säger Angela Hillemyr, prefekt på institutionen för mekanik och maritima vetenskaper vid Chalmers, på högskolans hemsida.

Blå ekonomi

Blå ekonomi är ett samlingsnamn för verksamheter med koppling till havet, så som fiske, turism, sjötransporter och energi.
Hösten 2018 lanserades ramverket “The sustainable blue economy finance principles” för finanssektorn, som ska säkerställa att investeringar i den blå ekonomin inte skadar den marina miljön. Det togs fram av EU-kommissionen i samarbete med Världsnaturfonden, World resoruces institute och Europeiska investeringsbanken.
Världsnaturfonden har även sedan tidigare tagit fram principer för en hållbar blå ekonomi.
Källa: Världsnaturfonden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV