Radar · Nyheter

Nordisk Save-konferens i Göteborg

Göteborg fish save genomförde en vigil utanför Feskekörka tidigare i april.

I helgen anordnade djurrättsorganisationen Save sin första konferens i Sverige. Nordiska aktivister var inbjudna till Göteborg för fyra dagar av samtal, föreläsningar, workshops och manifestationer. Nu planerar organisationen att bli ännu större. 

Under helgen anordnade den svenska grenen av djurrättsorganisationen Save movement en konferens i Göteborg för sina nordiska aktivister. Save-rörelsen har blivit känd för att hålla manifestationer, som de själva kallar vigiler, utanför slakterier. Där dokumenterar aktivisterna djurens sista stund i livet, när slakttransporterna rullar in genom grindarna. 

The Save movement startade 2010 i Toronto. I dag består rörelsen av hundratals grupper över hela världen. Den första svenska avdelningen startade i Skåne 2016. I dag finns tio grupper, bland annat i Göteborg, Skaraborg, Örebro, Uppsala och Kalmar. 

I Viktoriahuset på Linnégatan hölls under konferensen föreläsningar om hur man arrangerar en lyckad vigil, hur man håller vigiler i flera dagar i rad, vilka lagar som gäller och hur man får fler att bli engagerade i Save-rörelsen. Enligt Martin Smedjeback, ordförande i Save movement Sverige, var syftet med helgens konferens att de runt 40 aktivister som deltog skulle lägga tid på att utvärdera sitt arbete och lära känna varandra bättre.

– Vi är duktiga på att ta oss ut till de ställen där djuren dödas, men vi har varit mindre bra på att träffas och reflektera kring vår verksamhet. Därför var det väldigt värdefullt att träffas i helgen, även med våra nordiska grannar, säger Matin Smedjeback. 

Vill bli dubbelt så många

Konferensen var den första Save höll i Sverige, och nu planerar de att nästan dubbla antalet lokala grupper under 2019.

– Vi vill starta åtta nya lokalgrupper i år. Vi har fått stöd från Save-rörelsens globala fond för att kunna anställa en projektledare, Stina Johansson, som från april till september ska arbeta med att bygga vår förening, säger Martin Smedjeback.

Helgen i Göteborg avslutades med en vigil utanför Dalsjöfors slakteri. 

– Det är fint att vi i samband med konferensen kan få till manifestationer också, som är kärnan i vår verksamhet, säger den nya projektledaren Stina Johansson, i ett pressmeddelande.