Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Konst: Vernissage: 424 – Hammarkullens natur

Under många år har Göteborgsbaserade fotografen Hendrik Zeitler fotograferat sin närmiljö i Hammarkullen. I utställningen visas exempel från boken 424 som utkom 2014 och blev utsedd till vinnare i Svensk bokkonst samma år.
Tid: 13.00–15.00
Plats: Göteborgs stadsmuseum
Kostnad: 0-60 kronor eller årskort.

Föredrag: Sara Granér – Blixt från oklar himmel

Malmötecknaren Sara Granérs senaste bok Blixt från oklar himmel är skriven på rim och är även hennes debut som poet. Kvar finns vreden, humorn, underfundigheten och hennes konstnärliga uttryck. Denna dag framför Sara Granér sina dikter tillsammans med basisten Brita Björs.
Tid: 14.30–16.00
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

Musik för alla: Ingen människa är illegal

Musik för alla är en konsertkväll arrangerad av bandet Diluted color. Alla intäkter kommer att skänkas till organisationen Ingen människa är illegal. På scen återfinns bland andra Monica Monica!, Soyboys, Slowbullets, Något äkta och Vita lögner. Arrangemanget är alkohol- och drogfritt.
Tid: 18.00–22.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Teater: Men vår förståelse av tiden är ganska trevande och skakig

Trixter bjuder in till en poetisk och utforskande föreställning som handlar om det mystiska fenomenet tid och människans relation till stress. Genom människors egna tankar om tid och stress har ensemblen gett sig på ett försök att gestalta svaren från en filosofisk enkätundersökning.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Teater Trixter
Kostnad: 180 kronor.

Musik: Ett rop om fred

Kören Ymna framför musik skriven av kvinnliga kompositörer, tillsammans med Anna Gustavsson (vibrafon, slagverk och ljudkollage) och Avin Omar (kurdisk sång och improvisation). Dirigent är Johanna Thür. Konsertprojektet har tagit avstamp i frågor om flykt och medmänsklighet.
Tid: 18.00
Plats: Hagakyrkan
Kostnad: Gratis.

Blå tåget var pionjärer inom proggen
Blå tåget var pionjärer inom proggen. I övermorgon, söndag, presenteras forskning kring bandet på Stadsbiblioteket.  Foto: Frida Winter/TT

Söndag 14 april

Föredrag: Blå tåget i rummet och tiden

Morgan Palmqvist, överbibliotekarie och fil dr i musikvetenskap, har i sin forskning om proggbandet Blå tåget undersökt vad som låg bakom att etablerade konstnärer, författare och intellektuella började spela popmusik och på så sätt blev pionjärer i den svenska progressiva musikrörelsen.
Tid: 14.00–15.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Måndag 15 april

Musik: Försök med ett århundrade

Denna föreställning är ett hörspel med fyra röster, kör och instrumentalist som gestaltar ett texturval ur Göran Tunströms postumt utgivna Försök med ett århundrade. Musiken hämtas från 1600-talet och integreras med en förhöjd, poetisk text. Texturval och regi av Henric Holmberg.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: 100 kronor.

Samtal: Vem kan bli musikproducent?

Samtalsserien Konst som motstånd handlar denna kväll om en mer jämställd musikindustri. I en bransch styrd av män kämpar Popkollo och Upfront network för att tjejer och transpersoner ska kunna skapa fritt som producenter. Med Elin Lilleman Eriksson, Saga Gärde och Kina Nyman.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Stora teatern
Kostnad: 40 kronor.

Tisdag 16 april

Föredrag: Hyresgästföreningen då och nu

Hyresgästföreningen har utmärkt sig som en organisation som inte bara tagit kamp mot oskäliga hyror, utan också lett debatten om bostaden som en social rättighet. Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningen Västra Sveriges ordförande, blickar bakåt för att lägga grunden för vår framtid.
Tid: 15.00–16.00
Plats: Göteborgs stadsmuseum
Kostnad: 0–60 kronor eller årskort.

Onsdag 17 april

Barnbio: Jazzoo – festen

I en glänta i skogen hålls en sjusjungande fest. Rovdjur och köttätare, stora djur och små. Alla partajar ihop. Men hur kommer det sig? Vi får följa Näktergalen och hur hen lyckades samla djur från hela jorden till den stora festen. Regisserad av Adam Marko Nord. Visas till och med 2 maj.
Tid: 10.00–10.30
Plats: Hagabion
Kostnad: 40 kronor.

Barnteater: Teater Sesam: Katitzi

Vad händer med det barn som blir avvisat av vuxenvärlden i landet hon fötts i – trots att det är hennes hemland? Historien om Katitzi är baserad på Katarina Taikons bokserie för barn och ungdomar. Nasrin Barati har skapat en föreställning om utanförskap ur barns perspektiv.
Tid: 16.00–16.30
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

Katarina Taikon skrev böckerna om Katitzi
Katarina Taikon skrev böckerna om Katitzi. En ny föreställning om Katitzi visas på Kulturhuset Kåken onsdagen den 17 april.  Foto: Bertil Ericson/TT

Föredrag: Om klimatet, etik, filosofi och psykologi

Är klimatet en etisk fråga och vad gör det i så fall för skillnad? Billy Larsson är leg psykolog och fil dr i psykologi. Han har skrivit boken Klimatkatastrofens psykologi och mänsklighetens framtid: Det etiska alternativet. Med utgångspunkt från sin bok pratar han om etisk klimatkommunikation.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Saknas motivationen att förändra vår livsstil? Etisk klimatkommunikation diskuteras onsdagen den 17 april på Ekocentrum
Saknas motivationen att förändra vår livsstil? Etisk klimatkommunikation diskuteras onsdagen den 17 april på Ekocentrum. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fredag 19 april

Musik: A moment of now

Viktoria Tolstoy och Jacob Karlzon är tillsammans och var och en för sig två av landets allra främsta och internationellt mest hyllade jazzmusiker i sin generation. De har samarbetat i flera olika konstellationer och bjuder denna kväll på musik från duoplattan A moment of now.
Tid: 20.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 260 kronor.

Lördag 20 april

Musik: Kristina Issa + Hannah Tolf

Kristina Issas texter handlar om utanförskap, hopp och rättvisa. Dessa teman genomsyrar musiken som tagits med på både Sverige- och Europaturnéer och gång på gång fått publiken att dansa och gråta. Hannah Tolf skapar musik där innovation och fantasi möter harmonik, text och röst.
Tid: 19.00–01.00
Plats: Oceanen
Kostnad: 140 kronor.

Måndag 22 april

Film: Ovan Babylon

När Murtada Al-Hachami återvänder till sitt hemland Irak efter 18 år i exil blir han bestört. Västerländska mediernas kaosbild stämmer inte. Murtada blir besatt av tanken att ge omvärlden en annan bild av Irak. Dokumentären följs av ett samtal med bland andra regissören Folke Rydén.
Tid: 18.00–19.10
Plats: Bio Roy
Kostnad: 95-115 kronor.

Murtada Al-Hachami är huvudpersonen i dokumentärfilmen Ovan Babylon som visas på Bio Roy den 22 april
Murtada Al-Hachami är huvudpersonen i dokumentärfilmen Ovan Babylon som visas på Bio Roy den 22 april.

Tisdag 23 april

Föredrag: Grön kultur: Solenergi

Först ut i Musikens hus nya föreläsningsserie blir Lars Andrén, författare och en av landets mest anlitade energiföreläsare. Med stor optimism och fakta förklarar han hur solceller fungerar och hur man själv kan bli en mikroproducent av egen el. Före­draget följs av mingel och eftersnack.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: Gratis.

Samtal: Konst som motstånd: Saga Berlin

Saga Berlin är fotograf, regissör och creative director som ofta arbetat under artistnamnet Niceguzz. Berlin har uppmärksammats för sina starka porträtt där hon ofta berättar om sina vänner och sin närmiljö. Hon besöker Stora teatern för ett samtal med journalisten Ika Johannesson.
Tid: 19.00–20.00
Plats: Stora teatern
Kostnad: 65 kronor.

Saga Berlin, eller Niceguzz som hon också kallar sig, gästar Stora teatern i samtalsserien Konst som motstånd på tisdag, den 23 april
Saga Berlin, eller Niceguzz som hon också kallar sig, gästar Stora teatern i samtalsserien Konst som motstånd på tisdag, den 23 april. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Onsdag 24 april

Återbruk: Do re:do returkafé

Världskulturmuseet bjuder in till retur­kafé där besökarna kan ta med slitna T-tröjor för att virka en stolsdyna eller matta till uteplatsen. David Njie från Emmaus Björkå berättar om vad som händer med dina kläder när du lämnar dem till återvinning.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 60 kronor eller klubbkort.

Föredrag: Har naturen egna rättigheter?

En rörelse som pratar om naturen som subjekt växer fram över hela världen och anser att sjöar och skogar ska ges juridiska rättigheter. Arci Pasanen har varit aktiv i nätverket för naturens rättigheter både nationellt, lokalt och internationellt och denna kväll berättar hon om sitt perspektiv.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Fest: Faktumgalan 2019

I Sverige görs det mycket gott i kampen mot hemlöshet, socialt utanförskap och fattigdom, men många insatser görs i det tysta. För att premiera dessa arrangerade Faktum sin första Faktumgala i februari 2014. Nu är det dags igen – med prisutdelning och musik av bland annat Amanda Andréas.
Tid: 19.00–21.15
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: 395 kronor.

Torsdag 25 april

Föredrag: Saga Becker

Skådespelaren Saga Becker besöker Verket för att berätta om sitt liv, om sin egen resa, om att komma ut som transperson, om HBTQ+-frågor, om utanförskap och hur det kan påverka ens liv. Och hur saker och ting kan bli bättre och om vikten av att ha förebilder. Det blir även en liten workshop.
Tid: 17.30–20.00
Plats: Verket
Kostnad: Gratis.

Skådespelaren Saga Becker gästar Verket torsdagen den 25 april för att prata om sitt liv och sin resa som transperson
Skådespelaren Saga Becker gästar Verket torsdagen den 25 april för att prata om sitt liv och sin resa som transperson.  Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Föredrag : Kvinnor tar plats

1919 fick kvinnorna till slut sin rösträtt i Sverige – sist av de nordiska länderna. Frigga Carlberg ledde kampen i Göteborg. Ingela Eek besöker Teater Aftonstjärnan och berättar om Carlberg och de andra framstående kvinnorna i staden inom musik, konst och teater under tidigt 1900-tal.
Tid: 19.00
Plats: Teater Aftonstjärnan
Kostnad: Gratis.

26–27 april

Teatergästspel: Slutet

I den dokumentära föreställningen Slutet får besökarna följa med in i livets slutskede. Osynliga teatern bjuder in till en hemlig plats där publiken tillsammans med ett slutet sällskap kommer få ta del av ett kollage av röster om relationen till döden. I regi av Tomas Rajnai och Jens Nielsen.
Tid: 18.30–20.30, 26–27 april, 15.00–17.00, 27 april
Plats: Folkteatern
Kostnad: 140–230 kronor.

Film: Frame filmfestival 2019

Frame är Västsveriges främsta kortfilmsfestival och en mötesplats för såväl filmskapare som filmälskare. Under 26–27 april bjuds besökarna in till samtal, seminarier, mingel, pitchtävling och så klart väldigt mycket kortfilm. Huvudarrangemanget sker på Bio Roy. Alla filmer är gratis.
Tid: 26–27 april
Plats: Varierande
Kostnad: Varierande.

Fredag 26 april

Teaterpremiär: Ship of fools

Stadsteatern presenterar en tragikomisk dystopi om världens undergång som ett sceniskt ljudverk av Carina Reich och Bogdan Szyber. I en ljudstudio iscensätts allt från ekologisk kollaps, planetens förstörelse och demokratins fysiologi till Hans Roslings Messianism. Spelas till och med den 31 maj.
Tid: 19.00
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: 120–310 kronor.

Musik: Fire!

Fire! bjuder in till malande frijazzrock med tyngd, skärpa och energi. Med en stabil rytmsektion – Andreas Werliin på trummor och Johan Berthling på bas kan Mats Gustafsson fritt röra sig mellan melodi och improvisation på saxofon och elektronik. Både soundet och energin är unik för Fire!.
Tid: 23.00–00.00
Plats: Folkteatern
Kostnad: Gratis.