Energi · Vegokollen

Jenny tipsar: kåldolmar och kladdmums

Det är kåldolmar på längden och tvären denna vecka.

Veckans Vegokollen kretsar helt kring Hisingen. Tipsen för i dag ligger båda längs Norra Älvstranden. Först ut är lunchrestaurangen L’s kitchen lokaliserad mitt i smeten i Lindholmen science park. Lunchig atmosfär är det absolut, men ändå trevligt inrett. Det finns olika matstationer för veganskt, fågel, fisk och kött, och dessutom en skärm som visar hur stort koldioxidutsläpp varje rätt genererat. Just denna dag serveras komiskt nog kåldolmar med potatis, brunsås och – håll återigen i hatten – pressgurka. Kåldolmarna har färsfyllning, såsen har perfekt sälta och pressgurkan är … pressgurka.

• L’s kitchen, Lindholmspiren 6

Seacups kakdisk finns alltid något för veganer, som till exempel denna chokladkaka
Seacups kakdisk finns alltid något för veganer, som till exempel denna chokladkaka. Foto: Jenny Luks

Sol i hjärta och sol i sinne på somriga Seacup

Om man efter lunchen promenerar längs vattnet hamnar man efter någon kvart i Västra Eriksberg. Där, precis vid kajen, ligger det mysiga kaféet Seacup som under sommarhalvåret lockar till sig mängder av solbadande älvnjutare. Man kan med fördel ta båten hit för att maxa upplevelsen. Seacup är fräscht och snyggt, med en mix av nya och gamla möbler. I kakdisken finns alltid något veganskt, som till exempel tårta, morotskaka, rawbollar eller som vid Vegokollens besök: kladdmums. Det är en riktigt bra kaka med kladdig bas och en frosting av choklad och med tydlig mockasmak.

• Seacup, Sörhallskajen 16A