Energi · På gång i Göteborg

Slakthuset iscensätter udda dåd

Skådespelaren Alexandra Nordberg i uppsättnignen Ensam galning.

För ett år sedan satte influensern och videokonstnären Nasim Aghdam kurs mot Youtubes huvudkontor med en pistol. Efter att ha skottskadat flera personer tog hon slutligen sitt eget liv. Denna tragiska och udda historia berättas nu i en unik miljö i Slakthuset i Gamlestan, under april och maj. 

Nasim Aghdam fick namnet ”the Youtube shooter” i media som kom att berätta historien om en ”Ensam galning” vilket också är namnet på föreställningen.  Vilken var hennes drivkraft och vad var det egentligen som hände? Det är frågor som Isabel Cruz Liljegren, som står för koncept, manus och regi, försöker besvara.

– Jag läste om det som hände på Youtubekontoret och blev intresserad av hur och vad media skrev om Nasim Aghdam. Om det hade varit en man så hade det handlat om den ensamme galningen, en person som genomfört ett dåd av en anledning och som man försöker förstå. Nasim beskrevs som en psykiskt sjuk kvinna, som man inte ens vill försöka att förstå, beskriver hon i ett pressmeddelande. 

Ensam galning är en monolog där en mindre publik på maximalt 20 personer får följa med skådespelaren Alexandra Nordberg runt på Slakthuset genom  flera olika rum. Temat i pjäsen är kvinnlig galenskap och medias syn på missanpassade kvinnor. En annan speciellt aspekt av föreställningen är det faktum att det bygger på en sann historia som dessutom inte är särkilt gammal.

– Hur möter man möter en berättelse ”based on a true story” till skillnad från hur man möter en fiktiv berättelse. Det är intressant i en tid då det skrivs så mycket lögner att det finns en sådan besatthet att hitta det verkligt sanna. Och vad väljer vi att tolka som sant? frågar sig Isabel Cruz Liljegren.

Förestälningen är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater och institutionen för scenkonst på Stockholms Dramatiska Högskola/Stockholms konstnärliga högskola.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV