Radar · Nyheter

Klartecken för biodiesel i Volvobilar

Nu får även privatpersoner med Volvobilar tanka HVO100.

Nu är det möjligt att tanka med den förnybara dieseln HVO100 i flera Volvomodeller. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande. 

Sedan tidigare har Volvo godkänt användningen av HVO100 i taxibilar och nu är det alltså fritt fram för privatpersoner som äger de aktuella modellerna att tanka bränslet, utan att det påverkar garantitider och liknande. 

–  Vi ser det som mycket positivt att vi nu kan erbjuda de kunder som har en dieseldriven Volvobil bland de aktuella modellerna att kunna tanka ett fossilfritt alternativ, säger Mats Andersson, Vice President, Propulsion Power Systems på Volvo Cars – den avdelning som stått för testerna av bränslet.

Det är främst nyare varianter av Volvo om nu kan tanka biobränslet.  

– Dessa bilar har ett bränslesystem anpassat för HVO100-bränslets lite annorlunda egenskaper, fortsätter han.

Enligt Volvo sänker HVO100 utsläppen av växthusgaser med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel. Även den traditionella dieseln som tankas i 
Bra att veta är ofta uppblandad med HVO. Inblandningen varierar mellan olika företag och kan vara upp till 49 procent utan att påverka motorn. 

HVO har kritiserats för att vissa producenter väljer att använda rester från palmoljeproduktion, så kallad PFAD. Kritiker, däribland Naturskyddsföreningen, organisationen Gröna Bilister och energiföretaget Preem som inte använder det i sin HVO, menar att även detta bränslet bidrar till avskogningen av regnskog. Detta föranledde ett regeringsbeslut om att PFAD från 1 juli 2019 inte längre ska klassificeras som restprodukt (och därmed förlorar sina skattelättnader). Många bedömer därmed att PFAD kommer fasas ut från HVO-bränslet.

– Hittills har ju PFAD klassats som rest. Som sådan behöver den inte uppfylla de krav på spårbarhet och markskydd som ställs på andra biodrivmedel enligt EU:s hållbarhetskriterier, säger Per Östborn, Gröna bilister, till Miljö & Utveckling.

Företaget Neste som tillverkar HVO meddelar att de inlett arbetet med att spåra PFAD. 

Fakta: Följande modeller kan tanka HVO100

XC90 från 2015, S90, V90, V90 Cross Country från 2016 och framåt, XC60 från 2017, V60, V60 Cross Country från 2018 och framåt samt XC40 från 2018 och framåt. 
Äldre bilar med samma modellbeteckning omfattas inte.
Källa: Volvo

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV