Energi

”Som rugby på skridskor”

Gemenskapen är något av det bästa med roller derby enligt Moco Miranda, eller Awkan som hon kallar sig i derby-sammanhang.

I helgen går SM i roller derby av stapeln i Göteborg. Under två fullspäckade dagar möts sex lag från landets alla hörn på Angered Arena. Syre tog ett snack med Moco Miranda Maurera från Göteborgslaget Gothenburg Roller Derby.

Hur skulle du sammanfatta roller derby för någon som aldrig har hört talas om det?
– Det är fartfyllt och tufft. Mycket samarbete och gemenskap, och framförallt glädje och syskonskap. Som rugby på skridskor!

Hur började du med derby?
– 2010 såg jag filmen Whip It med Ellen Page och fastande direkt. Innan hade jag sysslat med kampsport och andra lagsporter och tänkte att det vore underbart att få kombinera dessa sporter. Men det tog några år innan jag vågade söka. I april 2013 hade jag min första träning och blev fast!

Vad med sporten är det som lockar dig?
– Syskonskapet, gemenskapen och glädjen. Och självklart allt tacklande. Tack vare sporten har jag fått möjlighet att träna med bland annat Metropolitan Roller Derby i Chile och Roller Derby Québec i Kanada när jag har rest.

Hur ser intresset för derby ut? Är det något som har förändrats sedan du började?
– Det har absolut förändrats. I Sverige blommade sporten upp från den ena dagen till den andra. Den har fått mer status – bara att vi har SM är en bekräftelse på att vi växer och ses som en ”riktig” sport.

Vad har du för position?
– Jag är blocker, alltså den som ska hindra jammern – poängtagaren – från att ta sig förbi och ta poäng.

Hur ofta tränar ni?
– Vi tränar tre gånger i veckan. Om jag fick välja hade jag velat träna varje dag.

Hur tror du att det kommer gå för er i Gothenburg Roller Derby i helgens mästerskap?
– Drömmen är ju såklart att få medalj. Men det viktigaste är att vi går in i mästerskapet med glädje och fokus, som ett lag. ”Tillsammans klarar vi allt” är vårt motto och det kommer vi hålla fast vid!

FAKTA: Roller derby

Roller derby är en kontaktsport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, som är uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och plockar poäng genom att en spelare (jammern, märkt med en stjärna på hjälmen) kör förbi motståndarlagets medlemmar (blockers). Blockers uppgift är att blockera vägen motståndarlagets jammer och hjälpa sin egen jammer att lättare komma förbi. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.
Sporten utvecklades i USA under 1930-talet och var ursprungligen en underhållningssport som utövades av både kvinnor och män. På 70-talet dog sporten ut, för att sedan återuppstå under 00-talet – den här gången som en underground/gör-det-själv-rörelse med främst kvinnliga utövare.
2007 startade Sveriges första roller derby-liga i Stockholm. Det första svenska mästerskapet spelades 2013.
Källa: Wikipedia