Radar · Nyheter

Hallå där, Sigrid Högberg!

… elev på Nordhemsskolan i Linné som tagit initiativ till en skolstrejk för klimatet idag fredag 5/4.

Berätta mer, varför strejkar ni idag?
– Vi vill visa att vi verkligen tycker att klimatförändringarna är ett problem och sätta press på politikerna. Vi unga har ingen rösträtt och är begränsade i hur vi kan påverka, men vi kan starta en skolstrejk för att få folk att öppna ögonen. Vi får själva lära oss mycket om de här frågorna i skolan och därför vill vi också agera.

– Många andra skolor har redan gjort det här, en under den stora strejken den 15 mars hade vi studiedag och var lediga. Därför strejkar vi nu istället.

Hur många elever kommer att delta?
– Så många som möjligt, hoppas vi. Vi har satt upp affischer över hela skolan och försökt sprida det i sociala medier.  Man måste inte gå på skolan heller, man kan komma ändå för att visa stöd för oss och för klimatet.

Vad säger era lärare?
– Jag har informerat vår rektor om strejken och han får ju inte uppmuntra oss, men jag fick heller inget mothugg. Men vår klass missar tyvärr ett matteprov idag och vår lärare tycker att vi ska få ta konsekvenserna av det. Därför får vi mindre tid till provet när vi gör det på måndag, vilket jag förstår.

På strejken dem 15:e mars var det färre barn och ungdomar i Göteborg än i till exempel Malmö och Stockholm. Hur kommer det sig tror du?
– Jag vet faktiskt inte. Göteborg är ju väldigt segregerat, så det kanske är svårt att nå ut till alla stadsdelar. Eller så är det kanske helt enkelt mindre engagemang här. Men det var som sagt studiedag för de kommunala skolorna i Majorna och Linné också, så det kanske påverkade.

Affischer om strejken har satts upp över hela Nordhemsskolan
Affischer om strejken har satts upp över hela Nordhemsskolan.Foto: Sigrid Högberg

Vad tycker du generellt om klimatengagemanget bland Göteborgs unga?
– Många är medvetna och tycker att det är jättejobbigt: det handlar om vår framtid och vi vet inte hur vi ska ställa oss till det här. Jag vet många som försöker göra det de kan och blir vegetarianer, till exempel. Jag tycker att det är en blandning av uppgivenhet och ett försök till hopp.

– Det är kanske fler unga än vuxna som pratar om de här frågorna, för vi inser att det här kommer att påverka oss och att vi kommer att få försöka reda upp det, eller i alla fall anpassa oss till ett nytt system. Kanske kommer vi att vara de som skapar en ny hållbar utveckling för mänskligheten. Så det känns både spännande och jättejobbigt att tampas med det här.

Har du förtroende för dagens politiker och ledare?
– Jag vet inte riktigt. Flera partier har en bra klimatpolitik, men det har varit för lite prat om klimatfrågan. Det kom upp efter den varma sommaren, men lades ner igen. Det borde ha varit den största frågan i både riksdags- och EU-valet, men istället är det väldigt mycket prat om sjukvård och annat som inte spelar någon roll om klimatet är förstört. Det gör att jag kan tvivla på hur seriösa politikerna är, för det är ju klimatet som vi måste sätta vårt fokus på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV