Radar · Nyheter

Cyklande hållbarhetsutställning ska nå ut till fler

Foto: pressbild.

I februari öppnade Human Nature, en utställning med fokus på klimat och hållbarhet som vi tidigare skrivit om, på Världskulturmuseet i Göteborg. Nu har delar av satsningen givit sig ut på cykelturné med förhoppning om att kunna ge ny publik en inspirerande knuff i rätt riktning.

Den 28 mars gav sig delar av Världskulturmuseets utställning Human Nature ut på en mobil turné runtom i Västsverige. En eldriven tandemcykel ska dra den 10 kvadratmeter stora vagnen till platser som köpcentrum och gallerior, men även hållbarhetsevenemang som loppisar och klädbytardagar. Målet är att ge besökarna hopp, inspiration och knuffar – så kallad nudging – mot klimatsmartare val.

– Att arbeta med en mobil utställning på detta sätt är nytt för oss, och syftet är såklart att nå nya målgrupper, både bland dem som redan är intresserade och invigda i hållbarhetsfrågor och dem som är mer oengagerade eller kanske till och med motståndare till frågan, säger Johan Rödström, utställningsproducent på Världskulturmuseet i ett pressmeddelande.

Med på turnén finns även representanter från museets samarbetspartners Naturskyddsföreningen och forskningsprojketet Re:heritage från Institutionen för Globala studier vid Göteborgs Universitet.

När Human Nature flyttar till Stockholm under 2020 är tanken att vagnen också ska cyklas upp till huvudstaden. Fram tills dess ska turnén göra minst tio stopp på vägen. Stadsbiblioteket är vagnens första nedslag.