Zoom

Mobiliserar mot marknadshyror

Hyresgästföreningens regionordförande i Västra Sverige, Kristofer Lundberg, höll inledningstalet på söndagens massmöte.

Runt 500 personer samlades på biograf Draken i söndags när Hyresgästföreningen Västra Sverige höll massmöte mot marknadshyror. Regionordförande Kristofer Lundberg lovade krafttag och mobilisering från hyresgäströrelsen.
– Kampen mot marknadshyra startar här idag, sade han från talarstolen.

Trots att det var en av vårens soligaste dagar hade runt 500 personer tagit sig till biograf Draken i söndags för att delta i Hyresgästföreningens massmöte. Den främsta anledningen till att organisationen hade sammankallat sina medlemmar, och en intresserad allmänhet,  är att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalets punkt 44 kommit överens om att reformera hyresmodellen.

Bland annat vill partierna införa fri hyressättning vid nybyggnation, vilket enligt Kristofer Lundberg, Hyresgästföreningens regionordförande i Västra Sverige, i förlängningen är detsamma som att de vill öppna upp för marknadshyror i hela beståndet.

– Marknadshyra, eller ”friare hyressättning” som det nu kallas, kommer inte att öka byggandet eller lösa bostadskrisen. De kommer att leda till chockhöjda hyror, segregering och en ökad trångboddhet när människor tränger ihop sig för att ha råd att bo, sade han under mötet.

Reformera bort bostadsbristen

Utöver fri hyressättning vid nybyggnation innebär januariavtalet också bland annat att det ska läggas större vikt vid lägenheternas kvalitet och läge när hyrorna sätts. Reform för reform ska bostadsbristen bort, lovade statsminister Stefan Löfven (S) under sin regeringsförklaring i januari.

– Sällan känner man sig så fri som när man sätter nyckeln i dörren till sin första lägenhet. Bostadsbyggandet ska göras snabbare, billigare och mer hållbart, sade han.

Men Kristofer Lundberg och Hyresgästföreningen har inget till övers för den här typen av lösningar.

– Det finns inga belägg för att marknadshyror skulle skapa fler bostäder. Däremot vet vi att det kommer att fördjupa klyftorna i samhället.

– Hyresgäster den grupp som mest trångbodda och betalar störst andel av inkomst till boende. Höjda hyror förstärker ytterligare skillnaderna gentemot villaägare och bostadsinnehavare, som redan subventioneras med rut- och ränteavdrag.

Politiskt tal

Det var ett politiskt tal som Lundberg höll i talarstolen. Bostadskrisen är en katastrof som gör att “allt fler människor lever i misär, medan riskkapitalister skär guld med täljkniv”, illustrerade han.

Och Kristofer Lundberg, som själv tidigare varit engagerad i Rättvisepartiet Socialisterna, har tidigare uttryckt att han tycker att Hyresgästföreningen borde bli mer offensiv.

– Jag vill se att Hyresgästföreningen återvänder till sina rötter och på alla nivåer driver bostadspolitiska frågor mycket hårdare än idag. Fastighetsägarna och bostadsbolagen driver sin bostadspolitiska agenda aggressivt och är inte rädda för att vara politiska, varför ska Hyresgästföreningen vara det?, har han tidigare sagt i en intervju med tidningen Proletären.

Under söndagens massmöte fanns också Hamnarbetarförbundet och Byggnadsarbetareförbundet bland talarna. Parallellt med hyresfrågan är också arbets- och strejkrätten under attack, sade Lundberg och menade att Hyresgästföreningen och fackföreningsrörelsen borde arbeta tillsammans kring sina gemensamma intressen.

Ger sig in för att vinna

Kristofer Lundberg lovade från talarstolen att organisationen nu kommer att ta upp kampen med alla partier, oavsett färg, som vill införa marknadshyror.

– Jag tror att politikerna hade hoppats att Hyresgästföreningen skulle lägga oss platt i frågan om marknadshyror, på samma sätt som LO-ledningen lade sig platt i frågan om arbetsrätten och strejkrätten. Men vi kommer med start idag att driva en omfattande kampanj för allmännyttan och hyresrätten.

Löftet togs emot av starka applåder.

– För Hyresgästföreningen är det här inte en symbolisk fråga. Vi ger oss nu in i kampen för att vinna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV