Radar · Nyheter

Många vattentäkter saknar skyddsområde

Foto: Hasse Holmberg / TTMånga källor för dricksvatten saknar vattenskyddsområde.

I Sverige är vi vana vid att ha bra dricksvatten direkt från kranen, men en ny granskning visar att en stor del av landets vattentäkter saknar ett viktigt skydd.

Runt 30 procent av vattentäkterna i Sverige saknar ett vattenskyddsområde vid källan, visar en granskning som Sveriges Radio Kaliber har gjort.

Enligt Sveriges miljömål för 2020 bör alla allmänna vattentäkter ha ett vattenskyddsområde, men det kommer inte att kunna genomföras, enligt myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Susanna Hogdin, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, anser att ett lagkrav skulle göra att arbetet med vattenskyddsområden prioriteras.

Men sen så vill jag också understryka att bara för att du inrättar ett vattenskyddsområde så är du inte hemma, så att säga. Du behöver ju jobba även på andra fronter för att det här ska fungera fullt ut, säger hon till Kaliber.

222 av landets 290 kommuner har svarat på Kalibers enkät om dricksvattnet och vattentäkterna. 40 procent av dem uppger att de har stängt en eller flera vattentäkter. I 19 av kommunerna är orsaken föroreningar som PFAS, bekämpningsmedel, bensin, olja och diesel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV