Radar · Nyheter

Kraftig temperaturökning i Sverige

Foto: Johan Nilsson/TTMedeltemperaturen ökar snabbt i Sverige.

Årsmedeltemperaturen i Sverige ökar mer än dubbelt så snabbt som genomsnittet på jorden, konstaterar SMHI i en ny sammanställning.

Den svenska medeltemperaturen under perioden 1991 till 2018 var 1,7 grader högre än medeltemperaturen under så kallad förindustriell tid, det vill säga perioden mellan 1861 och 1890. Globalt ökade medeltemperaturen mellan samma perioder med 0,73 grader.
– Den största förändringen ser vi i områden med vinterväder och snö. Områdena med is och snö som vanligtvis reflekterar en del av solljuset blir mindre och där blir temperaturökningen som tydligast, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

Samma utveckling finns även i länder längre söderut, som Danmark och Tyskland. Men eftersom de saknar Sveriges utpräglade vinterklimat blir temperaturförändringen inte lika påtaglig där, enligt Erik Kjellström.

Fortsätter utvecklingen kommer årstiderna som vi känner dem i dag att förändras. Tydligast kommer det att märkas på vintern, som blir allt mindre vit.
– Det kan komma ganska mycket snö när den väl faller, men snösäsongen blir definitivt kortare. Samtidigt kommer tiden för växtlighet att bli längre, något som vi redan märker i dag, konstaterar Erik Kjellström.

Fakta: Sveriges medeltemperatur

• Statistiken från SMHI:s sammanställning kommer från 35 olika mätstationer runt om i landet. Temperaturer, snödjup och nederbörd är några faktorer som sammanställningen utgår ifrån.
• 2018 var det åttonde varmaste året sedan 1860, enligt SMHI:s mätningar.
• Av de senaste 30 åren är det bara två år som haft en medeltemperatur under det normala, det vill säga genomsnittet för perioden 1961-1990.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV