Radar · Nyheter

KD vill se ett EU mittemellan extremer

2:e vice partiordförande Lars Adaktusson och Sara Skyttedal vid Kristdemokraternas kommundagar i Örebro på fredagen.

När nationalister och populister vill försvaga EU från ena hållet och federalister på sitt håll öka överstatligheten går KD till EU-val på att försvara unionens kärna.
– Jag har inga grandiosa planer för EU, jag vill bara att det ska bli lagomt igen, säger KD:s toppnamn på EU-listan, Sara Skyttedal.

Hon anklagade i ett tal på Kristdemokraternas kommun- och landstingdagar i Örebro statsminister Stefan Löfven (S) och Socialdemokraterna för farligt spel för att de driver på för att stärka samarbetet i EU på det sociala området, i den sociala pelaren.

– Sossarna spelar rysk roulett med den svenska välfärden, sade Skyttedal och varnade för att det kan leda till att EU i framtiden lägger sig i svensk socialpolitik.

Medvind

Partiet har ett bra utgångsläge i opinionen inför valet den 26 maj och siktar på att ta minst en till plats, kanske fler, än dagens enda i EU-parlamentet.

– Vi går in i valrörelsen på ett oerhört ovant sätt. Vi har medvind i ryggen, sade partisekreteraren Peter Kullgren när han peppade ombuden i Örebro inför en valrörelse som har valupptakt på arbetarrörelsens högtidsdag, 1 maj, i Västerås.

Brexit skrämmer

Partiets andra toppkandidat, David Lega, tycker sig känna att intresset för valet den här gången är betydligt större än tidigare.

– Det är mycket mer intresse i år. Brexit har skrämt upp många människor och folk kommer fram till mig och säger att vi måste vara mera pålästa, säger Lega till TT.

Han och Skyttedal, liksom partiledaren Ebba Busch Thor, hävdar att det är farligt att ta det starka stödet i Sverige och på andra håll i Europa för givet. Men för att det ska bestå måste alla goda krafter driva på för att EU ska koncentrera sig på väsentligheter, inte fladdra ut i välfärdspolitiken eller satsa på att ge ut interrailkort till unga.

Men David Lega anser att EU ska kunna trycka på medlemsländer som inte ser till alla sina medborgares väl och ve genom att dra in pengar från EU:s stora strukturfonder. Han tar som exempel lägen där utsatta grupper som funktionshindrade barn far illa eller romer som diskrimineras.

– Vi har varit duktiga på europeisk nivå att använda två av våra tre medel, diplomati och bidrag. Men jag tror att vi behöver bli tuffare på att använda sanktioner också. Tar man inte hand om sina egna medborgare är det inte aktuellt med de stöd ur strukturfonderna som man fått tidigare, säger David Lega.

När partiledaren Ebba Busch Thor tog upp EU-valet i sitt tal önskade hon ett EU som är ”de mänskliga rättigheternas orädda väktare” snarare än ett projekt som ska drivas mot en superstat. Unionen ska vårdas, inte rivas.

– Skillnaden mellan oss och Sverigedemokraterna är att vi ser EU som en möjlighet, inte ett hot. Skillnaden mellan oss och Liberalerna är att vi ser EU som ett medel, inte ett mål.