Radar · Nyheter

Fortsatt prisregn över Greta Thunberg

Foto: Hannibal Hanschke/AP/TTGreta Thunberg prisades på en tysk tv-gala.

Världen fortsätter att prisa Greta Thunberg för hennes insatser. På lördagskvällen tilldelades den svenska klimataktivisten ett specialpris vid den tyska tv-galan ”Den gyllene kameran”.

I motiveringen till priset benämns 16-åriga Thunberg som en ”ikon för en ny ungdoms- och proteströrelse”. Hon visar att ”en enda röst kan bli hörd och kan göra skillnad”, säger juryn.
I sitt tacktal tillägnade Thunberg priset till tyska miljöaktivister.

På lördagen utsågs Greta Thunberg också till årets svenska kvinna av Swea International, en förening för svenska kvinnor som bor eller har bott utomlands. Greta Thunberg är den yngsta som tilldelats utmärkelsen, som går till kvinnor som varit ambassadörer för Sverige utomlands.

Föreningen skriver i ett pressmeddelande att Greta Thunberg ”symboliserar betydelsefulla svenska värderingar, vid sidan av klimatfrågan även det faktum att en ung kvinna kan vinna gehör med fakta och välformulerade tal”.

Greta Thunberg utsågs till årets kvinna 2018 av både Aftonbladet och Expressen, var hederspristagare vid den Internationella miljöfilmfestivalen i Barcelona, är nominerad till den franska regionen Normandies frihetspris. Hon är också nominerad till Nobels fredspris.

Fakta: Greta Thunberg

• Greta Thunberg, född 2003, har sedan i somras skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag, med löftet om att inte sluta förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet från 2015.
• Greta Thunbergs agerande har inspirerat mängder av skol- och gymnasieungdomar i andra länder att också manifestera för klimatet. Samtidigt har hon själv blivit inbjuden att tala vid exempelvis FN:s klimatkonferens i Polen i höstas, Världsekonomiskt forum i Davos i januari och vid ett seminarium om framtidens Europa i Bryssel.
• Greta Thunberg är barn till skådespelaren Svante Thunberg och sångerskan Malena Ernman. Farfar Olof Thunberg är dessutom välkänd för många som berättarröst i filmer och sagor om björnen Bamse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV