Radar · Nyheter

Flygplansaktivisten får ny rättegång

Hovrätten för Västa Sverige undanröjer tingsrättens dom mot flygplansaktivisten Elin Ersson.

Hovrätten för Västra Sverige undanröjer tingsrättens dom mot flygplansaktivisten Elin Ersson. Målet skickas tillbaka till tingsrätten för ny rättegång.

Orsaken är att en av rättens nämndemän i en kommentar till en nyhetsartikel före rättegången skrivit att han anser att Elin Ersson var en brottsling. ”Detta uttalande måste anses vara ägnat att rubba förtroendet till nämndemannens opartiskhet i målet”, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Yrkade på fängelse

Nämndemannen har efter det att kommentaren uppdagats stängts av från sitt uppdrag. I februari dömdes Elin Ersson till dagsböter för brott mot luftfartslagen. I domen framgår att den nämndeman som gjort uttalande i sociala medier hade en skiljaktig mening och ville döma henne till fängelse.
– Hovrättens avgörande är inte överraskande. Efter de uttalanden nämndemannen gjort på sociala medier saknades det möjlighet för honom att uppfattas som opartiskt. Det är också viktigt att hovrätten upprätthåller höga krav på opartiskhet i rätten, även i mål som väcker stor uppmärksamhet hos allmänheten, säger Erssons advokat Tomas Fridh i en kommentar till TT.

Ny rättegång

Det var i juli förra året som Elin Ersson vägrade att sätta sig på sin plats i ett flygplan som skulle lyfta från Landvetter utanför Göteborg. Syftet var att förhindra en utvisning till Afghanistan. Hon fick till slut lämna planet. Men nu ska alltså rättegången tas om. Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV