Radar · Nyheter

Feministiskt skyltfönster vandaliserat

Foto: pressbild.

Sista helgen i mars krossades rutorna på Emmaus Björkås second hand-butik i centrala Göteborg. Skyltdockan i det vandaliserade fönstret bar kläder med feministiska budskap och ställdes upp i samband den internationella kvinnodagen.
– Det är så mycket hat. Varje månad måste vi tvätta och skrapa bort spottloskor och matrester från fönsterrutorna, säger Anna Fors, butikskommunikatör och skyltningsansvarig.

Det var natten till fredag den 29 mars som ett skyltfönster slogs sönder på second hand-butiken vid Linnégatan. Skyltdockan i det utsatta fönstret var kvinnligt kodad och bar en t-shirt med texten ”Support your local feminst club”. Bredvid dockan fanns även en pratbubbla med texten ”Imagine if men were as disgusted with rape as they are with periods”.

Emmaus Björkå har länge kombinerat second hand-mode med politiska ställningstaganden – och skadegörelse mot feministiska och antirasistiska kampanjer är sorgligt nog ingen ny företeelse. De senaste åren har organisationens butiksfönster krossats flera gånger, bland annat inför valet 2014 då en mörkhyad skyltdocka med hijab attackerades med en gatsten.

– Att det är just våra kampanjer kring feminism och antirasism som bemöts med våld säger tyvärr mycket om vår samtid, kommenterar Mikaela Lundahl Hero, styrelseordförande i Emmaus Björkå i ett pressmeddelande.

Men skyltningsansvariga Anna Fors berättar att kampanjerna även får positiv respons.

– Det är faktiskt inte bara spottloskor på rutorna – det dyker upp en och annan pussmun också. Då och då kommer folk till och med in med blommor för att visa sin uppskattning över att vi fortsätter med de här budskapen. Det går inte att skrämma oss till tystnad när vi vet att vi är många fler än dem som hatar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV