Radar

Göteborg näst smartaste staden i världen

Göteborg placerade sig på andra plats i en rankning av världens ”smartaste städer”. Endast Köpenhamn kom före i amerikanska Future Today Institutes senaste sammanställning.

Det som institutet bedömer är bland annat tillgången till gratis wifi, smarta lösningar för kollektivtrafiken, tillgång till 4G- och 5G-uppkoppling, fungerande stadsutveckling, möjligheter till grön energi och cybersäkerhet. Nio av tio städer i toppen är nordiska. På Göteborg och Co är man förstås glada för uppmärksamheten.

– Det är fantastiskt roligt! Den här listan går lite hand i hand med liknande listor över vilka städer och länder som är bäst att leva i. Norden hamnar högt och det är ingen slump. Vi är duktiga på hållbarhet och teknik, vilket är några av kriterierna som man använt för att ta fram rapporten, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co till Aftonbladet.

Konkreta exempel från Göteborg som bidrog till den fina placeringen tror Stefan Gadd är att företag som Volvo ligger långt framme med till exempel självkörande bilar och elektriska bussar. Därtill ses forskningsinstitutet Rise samt det nationella AI-centret som två teknikdragplåster.