Radar · Nyheter

Riksdagen vill hejda vägmätarfusk snabbt

Riksdagens trafikutskott överväger att begära ett snabbt lagförslag från regeringen om att göra det brottsligt att kapa mil på en bil, det vill säga att manipulera mätaren som ska visa hur långt bilen har gått.

– Det är inte olagligt att manipulera mätare nu, säger Jens Holm, ordförande (V) i trafikutskottet och den som lagt fram förslaget om det utskottsinitiativ som är tänkt att få fart på regeringen och som utskottet är enigt om.

Holm säger att avsikten till att börja med är att kalla till sig infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Transportstyrelsen för att höra om och hur de arbetar med frågan. Svaren avgör om utskottet ska omsätta initiativet i ett formellt och skarpt krav på Eneroth, ett tillkännagivande med krav på att leverera ett lagförslag.

Stort problem

Jens Holm beskriver problemet som stort.

– Det kan handla om tiotusentals bilar som rullar på våra vägar med manipulerade mätare, säger Holm och tillägger att det inte minst gör det möjligt för en säljare att kräva ett mycket högre pris än om bilens mätare visade rätt körsträcka.

Holm säger att det är ett känt fenomen att begagnade Volvobilar exporteras och säljs i Nederländerna med mycket lägre angiven körsträcka än den verkliga.

Behöver mer tid

Tomas Eneroth antyder att han tycker att utskottet kanske går lite fort fram. Han förväntar sig att Transportstyrelsen arbetar med frågan och kan behöva lite mer tid på sig. Han framhåller att han själv, då med bara några veckor på ministerstolen, svarade på riksdagsfrågor från Holm och Anders Åkesson, vice ordförande (C) i trafikutskottet, i samma ämne.

– Jag är beredd att agera och vidta åtgärder om det behövs, säger Eneroth till TT.

Han flaggar för att ett problem som kan uppstå om man kriminaliserar ändring av mätare är att det kan försvåra motorbyten. Han påminner om att mätarställning också registreras vid kontrollbesiktningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV