Radar · Nyheter

Göteborg har längst kö för ägg- och spermiedonation

Göteborg har längst köer för ägg- och spermiedonation.

Fler ofrivilligt barnlösa ska få hjälp nu när dubbeldonation tillåts i Sverige. Par och ensamstående kan sedan årsskiftet få både ägg och spermier donerade. Men möjligheten att få hjälp beror på var man bor i landet, det visar en enkät som SVT Nyheter har skickat till universitetssjukhusen. Väntetiderna på många orter är över ett år och ibland ännu längre. Längst är de i Göteborg, där patienter kan få vänta i över fyra år på spermiedonation och två år på äggdonation.

2016 kom lagen som gav ensamstående kvinnor samma rätt som par till IVF. Sedan dess har Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg bara gjort sju behandlingar på singelkvinnor.

– Mer än hälften i vår kö är ensamstående. Vi har inte fått mer pengar sedan lagen tillät att de kan få samma hjälp. Nu har politikerna beslutat att vi ska erbjuda det här, men man vill inte stå för kostnaden. Om man inte vill betala för det borde man ha sagt nej, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare i reproduktionsmedicin på Sahlgrenska, till SVT.

I Malmö är det i stället nästan ingen väntetid på spermier efter fertilitetsutredningen. På ägg får man dock vänta 8 till 12 månader.