Radar · Nyheter

Demokraternas nya politiska sekreterare: “Media och politiker ska hängas”

Demokraternas valvaka i september förra året.

Den profilerade Västlänkenmotståndaren Carina Bulić har anställts som Demokraternas nya politiska sekreterare. Bulić har tidigare har uttryckt att “media och politiker ska hängas” för sitt agerande i Västlänkenfrågan.

Demokraterna har värvat Carina Bulić, frontfigur i motståndet mot Västlänken, som en av sina nya politiska sekreterare. Bulić har under flera år varit engagerad i rörelser som Stoppa Västlänken nu och Skona Göteborg, och har tidigare uppmärksammats för sin hårda ton i Västlänkenfrågan.

I en kommentarstråd på Facebook i samband med ett radioinslag i P1-programmet Godmorgon världen skrev Bulić att:
”Media ska hängas lika ordentligt som Göteborgs politiker, förra regeringen, denna regering, regionpolitikerna, Länsstyrelsen och några andra flata myndigheter när detta är över.”

GT först med att påminna om inlägget, som skrevs för ett och ett halvt år sedan i gruppen Stoppa Västlänken NU. Till tidningen säger Carina Bulić att hon står fast vid sitt uttalande om hängning och menar att det är “ett allmänt hållet uttryck”.

Medierna ska behandlas på precis samma sätt som regeringen och kommunens politiker – alla som är medskyldiga till det här haveriet. Om du vill kalla det för att hängas, anklagas eller dömas, men bära skulden, det gör ni allihopa kollektivt.

"Segregerade röstboskap"

För bara ett par veckor sedan skrev Bulić i samma grupp:

”År 2022 kan S inte längre kamma hem röster från nyanlända som fått valpropaganda på sitt modersmål. Så dags lär även den mest segregerade delen av röstboskapen ha förstått vad det är som gör att den som jobbar måste betala trängselskatt (…)”

Då i anslutning till en ledare i Aftonbladet om Socialdemokraternas kris i Göteborg, som länkats i gruppen.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt menar att alla ska ta ansvar för debattklimatet, men att gamla uttalanden inte påverkar Carina Bulićs lämplighet som politisk sekreterare
Demokraternas partiledare Martin Wannholt menar att alla ska ta ansvar för debattklimatet, men att gamla uttalanden inte påverkar Carina Bulićs lämplighet som politisk sekreterare.

Wannholt: Lämpligheten påverkas inte

Demokraternas partiledare Martin Wannholt kommenterar uttalandena i ett mail till Syre Göteborg.

“Jag uppfattar att uttalandet (om hängning, reds. anm.) syftar på att flera instanser behöver ställas till svars för bristerna kring Västlänken, bl a den negativa klimatnyttan. Det är viktigt att alla, inklusive våra egna företrädare, tar ansvar för ordval och samtalsklimatet i debatten.”

Angående formuleringen om röstboskap skriver han, med en liknande formulering:

“Att olika partier har olika tyngd i olika områden och olika metoder för att nå fram i olika väljargrupper är ingen nyhet. Det är viktigt att alla, inklusive våra egna företrädare, tar ansvar för ordval och samtalsklimatet i debatten.”

Han anser inte att Carina Bulićs språkbruk om politiker, media och väljare påverkar huruvida hon är lämpad att arbeta som politisk sekreterare.

“Uttalandena påverkar inte frågan om anställning. Det vore ett konstigt samhälle om den här typen av gamla uttalanden skulle leda till yrkesförbud.”

Vill fortsatt avskaffa politiska sekreterare

Carina Bulić kommer främst att arbeta med trafikfrågor under kommunalrådet Henrik Munck. Demokraterna har också nyligen värvat frilansjournalisten och debattören Sofie Löwenmark, som är medgrundare till Stiftelsen Doku som granskar våldsbejakande islamism. Också integrationspolisen Ulf Boström är ny hos Demokraterna och kommer att arbeta för partiet på deltid.

Ni i Demokraterna har ju tidigare sagt att ni vill göra er av med de politiska sekreterarna i stadshuset. Nu anställer ni egna. Hur ska det tolkas?

Vårt förslag om att avskaffa politiska sekreterare ligger kvar och är del av en större förändring av det politiska arbetet i kommunen. Vi ser att antalet politiska uppdrag i nämnder mm kan halveras, och tillsammans med ett öppet samarbete mellan politiker och tjänstepersoner så kan demokratin stärkas. När denna stora demokratireform genomförs så behövs inte längre de politiska sekreterarna.”, skriver Martin Wannholt i sitt mail.