Energi · På gång i Göteborg

På gång i  Göteborg

Författaren och debattören America Vera-Zavala gästar Konsthallen lördag den 16 mars, för att samtala kring ämnet extremister.

Föredrag: Upptäck stadsodlingsrörelsen

Jonathan Naraine från The Foodprint LAB berättar om Stadsodlingsrörelsen i Göteborg samt den nya digitala plattformen för Grow Gothenburg. Plattformen matchar odlingsintresserade med odlingsbar mark i stan. Här kan man hitta ledig odlingsmark eller dela en trädgård eller ett odlingsprojekt.
Tid: 12.00–14.00
Plats: Lundby bibliotek
Kostnad: Gratis.

Stadsodlingsrörelsen och nya digitala plattformen Grow Gothenburg presenteras på Lundby bibliotek i morgon, lördag
Stadsodlingsrörelsen och nya digitala plattformen Grow Gothenburg presenteras på Lundby bibliotek i morgon, lördag. Foto: Jessica Gow/TT

Samtal: Extremisterna

Konsthallen bjuder in till en dag med rundabordssamtal. Ett år efter att Hanna Högstedts film och samtalsprojekt Burka Songs 2.0 skapade het debatt i Göteborg, arbetar Högstedt med ett nytt konstprojekt: Favoritextremisterna. Med bland andra America Vera-Zavala, författare och debattör.
Tid: 14.00–17.00
Plats: Göteborgs konsthall
Kostnad: Gratis.

Film: Cold case Hammarskjöld

Omständigheterna kring flygkraschen i Ndola är fortfarande oklara. Nu vill FN utreda om det rör sig om ett attentat. Filmaren Mads Brügger och amatörforskaren Göran Björkdahl bestämmer sig för att ta reda på sanningen om Dag Hammarskjölds död. Filmen rosades under Filmfestivalen.
Tid: 15.00–17
Plats: Bio Roy
Kostnad: 105–125 kronor.

Fest: Skimmer: Allt kan hända

Konstföreningen Vrångsholmen, i samarbete med Poesiwerken och Esperantoscenen, bjuder in till en interaktiv och performativ afton. De gör rum för kropp och poesi, konst och musik, handling och intimitet. Det blir en minifestival med en lång rad konstnärer, poeter och musiker.
Tid: 19.00–01.00
Plats: Teater Uno
Kostnad: 60 kronor.

17 mars

Teater/musik: Ja tack!

Ja tack! är en iscensättning av Sonja Åkessons texter av och med Fia Adler Sandblad och Sanna Källman. Föreställningen utgår från Sonja Åkessons poesi och den livslust som gömmer sig i hennes underfundiga texter. Med en cello lyfts Sonjas ömsinta röster fram mitt i vardagens tristess.
Tid: 15.00–16.00 och 18.00–19.00
Plats: Adas musikaliska teater
Kostnad: 160 kronor.

18 mars

Föredrag: Har synen på äldre och åldrandet förändrats?

Synen på äldre och åldrande skiftar ständigt och påverkas av samhällsutveckling och nya uppfattningar. Vilka likheter och skillnader kan vi se i synen på äldre och åldrande när vi undersöker detta ur ett historiskt perspektiv? Med Ulrika Lagerlöf Nilsson och Lisa Holtz.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Mötesplats – Kulturhus
Kostnad: Gratis.

Teater: Ned med vapnen!

Ned med vapnen! bygger på författaren Bertha von Suttners radikala roman och bestseller från 1889 med samma titel. Skådespelaren Robert Fux väcker liv i Marta, den pacifistiska hjältinnan i en nyskriven monolog av Stina Oscarson. von Suttner var den första kvinna att få Nobels fredspris år 1905.
Tid: 18.00–20.30
Plats: Stora teatern
Kostnad: 220 kronor.

Föredrag: Platskamp – slaget om förorten

Förorten förvandlas och utvecklas i slaget mellan olika intressen som kämpar om makten över den urbana periferin. Genom att studera och problematisera denna platskamp öppnar detta spännande samtal upp för reflektioner. Talare i ämnet är Nazem Tahvilzadeh och Lisa Kings.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

19 mars

Föredrag: Så skapas och upprätthålls Sveriges elit

Hur utvecklar och befäster den ekonomiska eliten sin makt och sitt inflytande? Vilka egenskaper är det som premieras och hur påverkar det samhället i social, moralisk och politisk bemärkelse? Hur bor och lever de? Var studerar de? Med Mikael Holmqvist som har följt makteliten i flera böcker.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Folkuniversitetet
Kostnad: Gratis.

Musik/dans: Utrycksfull historia om kärlek

El irrepresentable paseo de Buster Keaton är en uttrycksfull historia om omöjlig kärlek av Teatro de las Estaciones från Kuba. Med hjälp av musik och koreografi tar föreställningen oss till en surrealistisk värld, baserad på Federico García Lorcas verk. Spelas till och med den 23 mars.
Tid: 19.00
Plats: Teater Sesam
Kostnad: 195 kronor.

19–20 mars

Film: Never look away

Under efterkrigstiden träffar Kurt Ellie vars pappa var inblandad i nazisternas rashygieniska utrensningar, och nu har vänt sin kappa och blivit socialist. De tillhör olika generationer, och även olika sidor i Östtysklands politiska och ideologiska historia. Av Florian Henckel von Donnersmarck.
Tid: 17.30–20.00, 19 mars och 17.30–20.00, 20 mars
Plats: Bio Roy
Kostnad: 105–125 kronor.

20 mars

Samtal: Omställning och revolution

Klimatrapporter slår larm och efterfrågar storskaliga politiska förändringar och omställning. De politiska åtgärderna hittills tycks dock otillräckliga om katastrof ska kunna undvikas. Väcker klimatförändringarna frågan om revolution? Med Nina Björk och Lars Henriksson.
Tid: 18.00–20.30
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

Nina Björk
Nina Björk. Foto: Jessica Gow/TT

Samtal: Får man ens äta lax nu?

Svenskarna äter 38 000 ton odlad norsk lax om året. Utöver att laxarna matas med annan fisk, vilket bidrar till utfiskningen av världshaven, krävs kontroversiella bekämpningsmedel för att de ska behålla hälsan. Trots det dör var femte lax i odlingskassarna. Med journalisten Mattias Göransson.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 0–60 kronor eller klubbkort.

Musik: Stella Chiweshe

Möt mbiradrottningen från Zimbabwe, som redan som ung lärde sig spela tumpianot mbira – ett heligt instrument som var tabu för kvinnor. Hon blev snart internationellt erkänd och har nu en lång karriär bakom sig som framstående musiker. Upplev hennes sång och musik i en avskalad konsert.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 0–60 kronor eller klubbkort.

21 mars

Litteratur: Världpoesidagen

Biskopsgårdens bibliotek firar poesin och lyriken med högläsning av poesi på flera språk. Det blir samtal kring poesins villkor. Medverkar gör bland andra Massi Taghipour, May Ibrahim, Noorya Ibrahim, Abdi Elmi, Isabella Heed och Axim Welat. Det blir också öppen scen för den som vill läsa.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Biskopsgårdens bibliotek
Kostnad: Gratis.

Musik: Norouz: Mahbanoo

Stora teatern hälsar välkommen till årets Norouzfirande med ensemblen Mahbanoo. Nyåret som kallas norouz på persiska och newroz på kurdiska, betyder ny dag och infaller på Vårdagjämningen. Mahbanoo spelar rytmisk folkmusik på persiska och kurdiska ur sin repertoar.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Stora teatern
Kostnad: 225 kronor.

22–23 mars

Musik/konst: New skin

New skin är en föreställning i gränslandet mellan konsert och installation, av och med kompositören Ingvild Langgård och scenografen Signe Becker. Föreställningen berör bland annat hur vår patriarkala era kan ses som en liten parentes i detta mycket större sammanhang, en avvikelse från något annat.
Tid: 20.00, 22 mars och 16.00, 23 mars
Plats: Atalante
Kostnad: 120–180 kronor.

Kompositören Ingvild Langgård sätter tillsammans med Signe Becker upp föreställningen New skin på Atalante den 22-23 mars
Kompositören Ingvild Langgård sätter tillsammans med Signe Becker upp föreställningen New skin på Atalante den 22-23 mars. Foto: Ingrid Eggen.

22 mars

Musik: Farväl Majorna

Farväl Majorna är en berättelse om Göteborgs historia. Efter tre utsålda föreställningar på Teater Aftonstjärnan gästar nu bröderna John Dohlsten och Victor Dohlsten Stora teatern med sin nyskrivna hyllningsföreställning till gamla Göteborg. Med regi av skådespelaren och regissören Ulf Dohlsten.
Tid: 19.00–20.00
Plats: Stora teatern
Kostnad: 275 kronor.

Konstvernissage: Camilla Edström Ödemark

Camilla Edström Ödemarks utställning Frontiers drar paralleller mellan föreställningar kring den utopiska koloniseringen av rymden, den dystopiska invasionen av vår planet och den västerländska koloniseringen av Afrika, med utgångspunkt i science fiction. Pågår till och med den 14 april.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Galleri Box
Kostnad: Gratis.

General Knas: Legalideng tour

Skånepågen och reggaestjärnan General Knas ger sig ut på fullspäckad skandinavisk turné 2019. Han slog igenom i gruppen Svenska Akademien i början på 2000-talet och har sedan dess släppt fem album som grupp och ytterligare fem som soloartist. Kvällens DJ är Partillo. Supportakt tillkommer.
Tid: 21.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: 205–240 kronor.