Radar · Nyheter

Nämndeman kallade Ersson ”brottsling”

En av nämndemännen som dömde aktivisten Elin Ersson för att ha försökt stoppa en utvisning till Afghanistan kan ha varit jävig.

En av nämndemännen som dömde aktivisten Elin Ersson för att avbryta en utvisning till Afghanistan kan ha varit jävig, skriver Svenska Dagbladet.

– Han skulle inte ha varit med och dömt detta. Han har tydligt pekat ut henne som brottsling och det gör att hon har fullt fog för att ifrågasätta hans opartiskhet, säger Robert Nordh, docent i processrätt och före detta domare, till tidningen.

I februari dömdes Elin Ersson till böter för brott mot luftfartslagen, efter att i somras ha vägrat sätta sig i sin stol på ett plan för att hindra en utvisning till Afghanistan. Efter händelsen kallade nämndemannen i fråga Elin Ersson för ”brottsling” i kommentarsfältet till en artikel om händelsen.

– Det här kände vi inte till. Självklart ska man inte ta ställning och sedan döma i målet. Det är så klart inte lämpligt, säger rådmannen Ida Damgaard, juristdomare i målet, till Svenska Dagbladet.