Radar · Nyheter

KD fjärde störst: ”En väldigt stor uppgång”

Stödet för Kristdemokraterna fortsätter att öka. I en mätning från Expressen/Demoskop samlar partiet 10,6 procent av väljarsympatierna och är Sveriges fjärde största. Samtidigt noteras Liberalerna för 3 procent, alltså under riksdagsspärren.

Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch Thor gjorde ett starkt val och har gått ännu starkare i opinionen efter den politiskt stökiga vinter som ledde till Stefan Löfvens (S) andra regering.

I en färsk mätning från Expressen/Demoskop ökar stödet för KD med 3,6 procentenheter och landar på 10,6 procent. Ökningen är statistiskt säkerställd. Om det var val i dag skulle bara Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna locka fler väljare än KD.

– Det är en väldigt stor uppgång, men den kan delvis förklaras av att partiet befinner sig i en uppgångsfas. Man pratar mycket om partiet och det behandlas väl i medierna – framgång föder framgång, säger statsvetaren Tommy Möller.

"Mest dynamiska"

KD:s tidigare ökning har förklarats med att moderata väljare som tidigare lockades av Sverigedemokraterna nu i stället går till KD. Sverigedemokraterna har länge varit starkt bland män, men har svårare att locka kvinnliga väljare. I den nya mätningen ligger SD oförändrat på 19,4 procent.

– Det är intressant att KD växer inte bara på Moderaternas och Sverigedemokraternas bekostnad utan verkar plocka lite över hela fältet. Centerpartiet kan tappa allmänborgerliga väljare till KD, som är det mest dynamiska oppositionspartiet just nu, säger Möller.

Han konstaterar också att den nya mätningen bekräftar resultaten från andra opinionsinstitut, vilket är något som även KD:s partiledare Ebba Busch Thor tar fasta på:

”Man ska inte stirra sig blind på enstaka mätningar, men resultaten här ligger i linje med vad som setts hos andra institut. Det finns ett behov av en rakryggad opposition, och vi i Kristdemokraterna har visat att vi tänker fortsätta axla det ansvaret”, skriver hon i en kommentar till Expressen.

Tufft läge för L

KD:s siffror tangerar de som uppmättes i september 2002, då Alf Svensson var partiledare. Jämfört med valet i höstas har stödet ökat med 4,3 procentenheter.

I den nya mätningen får Miljöpartiet 4,1 procent (plus 0,9 procentenheter), Liberalerna får 3,0 procent (minus 0,3) och Centerpartiet får 7,5 (-1,0).

– Liberalerna är ett parti i fritt fall just nu med kris efter kris. De går in i ett väldigt viktigt val, EU-valet i maj, och om de skulle åka ur EU-parlamentet så är det en fullständig katastrof, säger Tommy Möller.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm medger att partiet befinner sig i ett ”tufft läge”.

– Jag själv och hela vårt parti kommer att kämpa ännu hårdare för att vinna väljarnas förtroende i Europavalet i maj, säger hon till TT.

Fakta: Vilket parti skulle du rösta på i dag?

S: 25,8 (-2,1)
V: 9,3 (-0,3)
MP: 4,1 (0,9)
M: 18,4 (-1,1)
L: 3,0 (-0,3)
KD: 10,6 (3,6)
C: 7,5 (-1,0)
SD: 19,4 (0,0)
Siffran inom parentes är skillnaden från Demoskops januarimätning. Förändringen för KD är statistiskt säkerställd.
Metod: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Självrekrytering, är inte möjligt. 1 611 intervjuer genomfördes, varav 1 000 per telefon och 611 via webb.
Frågan som ställdes löd: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?
Källa: Expressen
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV