Radar · Nyheter

Fem feminister klara för bokmässan

Jamaica Kincaid är en av författarna som är klara för bokmässans satsning med tema jämställdhet.

Ett av bokmässans teman för året är jämställdhet. Nyligen presenterades de första internationella författarna som kommer att medverka i satsningen.

Årets bokmässa i Göteborg har tema jämställdhet, och på internationella kvinnodagen passade man på att presentera de första internationella namnen i satsningen. Helen Pankhurst, Gemma Hartley, Caitlin Moran, Kate Davies och Jamaica Kincaid kommer alla till Göteborg i slutet av september.

Helen Pankhurst är en brittisk kvinnorättsaktivist och författare som skrivit boken Deeds Not Words, the Story of Women´s Rights, Then and Now. Hon är släkt i rakt nedstigande led med suffragetterna Emmeline och Sylvia Pankhurst.

Den amerikanska journalisten Gemma Hartley författardebuterat med Så jävla trött – om kvinnors känslomässiga arbete – och vägen till förändring. I boken belyser hon hur omsorgsarbete, så som att komma ihåg att köpa presenter och ta ansvar för den goda stämningen på släktmiddagen, oftast blir kvinnornas lott.

Brittiska författaren och tevekritikern Caitlin Moran blev internationellt känd 2012 med boken Konsten att vara kvinna. Nu är hon aktuell med Konsten att bli känd, som är den andra boken om den snabbkäftade, unga kvinnliga musikjournalisten Dolly Wilde.

Barnboksförfattaren och redaktören Kate Davies, också hon från Storbritannien, är en av grundarna till det nystartade HBTQ-förlagsnätverket Pride in publishing. Hon debuterar nu med romanen På djupet.

Jamaica Kincaid från USA och Antigua har under flera decennier skildrat kolonialismens påverkan på enskilda människor, ofta kvinnor. Utöver sitt författarskap är hon också verksam som professor vid Harvarduniversitetet.

Bokmässans programchef Oskar Ekström säger i ett pressmeddelande att de är stolta över gästerna.

–  De tar sig an frågan på helt olika sätt – med humor, argumentation, aktivism, litteratur – och det ska bli oerhört spännande att med deras och många andras hjälp bredda och fördjupa samtalet om jämställdhet i höst, säger Bokmässans programchef Oskar Ekström i ett pressmeddelande.

Bokmässan hålls den 26–29 september.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV