Radar · Nyheter

Hamnkonflikten löst

Vid en presskonferens varslade Hamnarbetarförbundet om strejk från 6 mars.

I sista stund möttes parterna i den långvariga hamnkonflikten. Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar tecknat ett kollektivavtal. Den aviserade hamnstrejken avblåstes. Efter en lång konflikt har Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar tecknat ett kollektivavtal.

I tisdags tecknade Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar ett kollektivavtal och den aviserade strejken i flera svenska hamnar avblåstes.

– Det är helt ofattbart. Det trodde man inte när man steg upp i morse. Känslan var helt fantastisk när vi satt ned och tackade ja och hörde arbetsgivaren också tacka ja, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér till tidningen Arbetaren.

Han påpekar att avtalet har sina begränsningar, men att det är en bra början.

Avtalet är ett så kallat andraavtal, vars innehåll är likadant som det som Sveriges hamnar i dag har med Svenska transportarbetareförbundet. I korthet ger det Hamnarbetarförbundet rätten att förhandla lokalt för sina medlemmar, att utse skyddsombud och rätten till facklig tid för förtroendemän.

Uppgörelsen gjordes bara några timmar innan strejken skulle ha inletts.

”Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbundet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala”, kommenterade Mattias Dahl, vd för Transportföretagen, i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

– Tack alla medlemmar i förbundet som helhjärtat har stått bakom detta och laddat för den här konflikten, som förmodligen var det som fick dem att vända, sade Eskil Rönér tillsammans med flera förbundskollegor i ett videoklipp i sociala medier.

Hamnarbetarförbundet får alltså utökade fackliga rättigheter, men det är fortfarande Transportarbetarförbundets avtal som gäller för alla hamnarbetare.

”Det är också det först tecknade avtalet i branschen. Med ett starkt avtal som reglerar villkoren minskar vi möjligheten för arbetsgivarna att avtalsshoppa och spela ut arbetare mot varandra.”, skriver Transport i en kommentar på sin hemsida.