Radar · Nyheter

Statsvetare: Problemen inte över för S i Göteborg

Att Socialdemokraternas ledare i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S), nu röstats bort innebär inte att de interna problemen är lösta, anser statsvetaren Jonas Hinnfors.
– Det är lite lurigt att säga att det är över, säger han.

Socialdemokraterna i Göteborg behöver nu fundera på vilka frågor som är relevanta för staden och vilken färdriktning partiet ska ta, menar Hinnfors. Partiets grundproblem försvinner enligt honom inte bara för att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson röstats bort.

– Grundproblemet är att man inte riktigt förmår leverera till väljarna med ett valresultat som gör att man inte längre kan vara i beslutande ställning. Då växer kraven på förändring, en förändring som är oerhört viktig att förankra. Och den förändringen har motståndare. I den situationen är Socialdemokraterna i Göteborg just nu, säger Jonas Hinnfors, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

"Intern kris aldrig bra"

Han anser att den viktigaste uppgiften för Socialdemokraterna i Göteborg nu är reda ut vilket slags parti man vill vara ideologiskt: vilka frågor som ska prioriteras och vilka samarbeten som kan byggas. Det är för tidigt att säga om den nuvarande politiska krisen kommer att påverka stödet för partiet i Göteborg, enligt Hinnfors.

– En intern kris är aldrig bra i sig och framför allt inte inför en öppen ridå. Om två falanger fortsätter att strida mot varandra, då blir det splittring framöver inom Socialdemokraterna i Göteborg. Men lyckas man i stället bli mer enad och kan gå in på opinionsbildningsområden som man själv väljer, då kan den här splittringstiden kanske blåsa över, säger han.

Behöver politisk profil

Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att personen som får i uppdrag att efterträda Ann-Sofie Hermansson behöver vara en ledare som klarar av att reparera partiet – men som också ser till att Socialdemokraterna blir politiskt offensiva igen.

– Att Hermansson nu röstats bort innebär tre saker. För det första att det här direktsända kaoset nog kan avslutas. För det andra måste de hitta personer som har det ledarskap som krävs för att partiet ska komma på banan igen och för att göteborgarna ska tycka att det är ett parti värt att rösta på. För det tredje måste partiet ha en politisk profil, säger han.