Zoom

Musik som motståndskraft

Nystartade Klimatkören repar inför Global strike for future den 15 mars.

I takt med att världen börjar inse brådskan med att ställa om samhället dyker allt fler initiativ upp. Skolbarn strejkar, andra minskar sin konsumtion –  och så finns det de som väljer att sjunga för klimatet. Syre Göteborg besökte en repetition med nystartade Klimatkören, som ser musiken som ett sätt att förena människors krafter.

We need to wake up
We need to wise up
We need to open our eyes
And do it now now now

Med dessa versrader från sången Do it now börjar de 15 deltagarna på kvällens rep med Klimatkören att sjunga. De har samlats på Kulturhuset Falken vid Redbergsplatsen och många noter har placerats på bordet. En glad och känslosam stämning märks så fort man kliver in i salen.

Klimatkören i Göteborg är nystartad och riktar in sig speciellt på det internationella arrangemanget Global strike for future fredagen den 15 mars. Idén om att samla en stor kör föddes i Stockholm och har sedan dess spridit sig till flera andra svenska städer.

Gunnar Isaksson, initiativtagare till Klimatkören, hoppas att det ska bildas en jättekör i Göteborg den 15 mars
Gunnar Isaksson, initiativtagare till Klimatkören, hoppas att det ska bildas en jättekör i Göteborg den 15 mars. Foto: Shireen Murad

Alla är välkomna

Gunnar Isaksson, initiativtagare till kören i Göteborg, tyckte att det var viktigt att göra något liknande även här och tog kontakt med musikläraren Olle Sandqvist och körledaren Klara Eriksson, som tog på sig ansvaret att ordna repetitioner. De tror alla tre på musikens påverkan på människor, och att genom musiken kunna engagera andra.

– Genom musiken kan man skapa något slags motståndskraft mot klimathotet. Genom musiken kan man förena folk och få dem att engagera sig, säger Klara Eriksson.

De ser fram emot att fler ska komma och sjunga den 15 mars.

– Det här är väldigt roligt och viktigt. Alla vet att de är välkomna oavsett om de har varit med och repeterat här eller inte, säger Olle Sandqvist.

Kan vara en katalysator

Gunnar Ingelman är aktivist i nätverket Klimatsamling, som bland annat ställer upp för Fridays for future. Han är med i flera körer och tycker att det är viktigt, nu mer än någonsin, att göra något. Det har förvånat honom att se Greta Thunberg-effekten i Tyskland, Australien, Belgien och Frankrike, men att det inte har fått samma påverkan i Sverige. Han menar att dagens ungdomar kanske tror att de redan gör mycket för miljön, genom att gilla och dela olika inlägg på sociala medier. Men man måste egentligen engagera sig mer, tycker han.

– Väldigt många människor vill göra något, och undrar “Hur ska jag göra”? Men det finns väldigt många sätt att engagera sig, och jag tycker att musiken kan vara en katalysator för rörelse. Musiken engagerar, säger han.

Musikläraren Olle Sandqvist, som leder repen tillsammans med körledaren Klara Eriksson, kompar kören på piano
Musikläraren Olle Sandqvist, som leder repen tillsammans med körledaren Klara Eriksson, kompar kören på piano.Foto: Shireen Murad

50 år av klimatengagemang

Catharina Genell har deltagit i demonstrationer och varit engagerad i andra initiativ för klimatet sedan många år tillbaka. Hittills har det inte skett någon förändring, säger hon.

– Jag har varit med i sådana här arrangemang i drygt 50 år, och idag är jag här med Klimatkören. Det betyder att det går sämre för miljön och att vi fortsätter att förstöra våra resurser. Det är otroligt svårt att få folk att ändra sitt beteende.

Samtidigt tycker hon att det är både roligt och viktigt att vara med och engagera sig när det finns möjlighet.

– Att vara här och sjunga för miljön betyder mycket för mig.

Kvällens repetition lider mot sitt slut. Deltagarna i salen på Kulturhuset Falken sjunger tillsammans de avslutande raderna, med hopp om att uppmärksamma klimatfrågan den 15 mars – och för att få fler att anstränga sig mer.

Vi måste vakna
Och se den nakna
Och bistra sanningen i ögonen just nu, nu, nu
För vi kan bygga en bättre framtid
Och vi gör det här och nu

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV