Radar · Nyheter

Hermansson avsattes av kongressen

Ann-Sofie Hermansson lämnar sina politiska uppdrag efter söndagens kongress.

I söndags valde S-kongressen att avsätta Ann-Sofie Hermansson med bred majoritet. Den tre år långa resan som partiets gruppledare i Göteborg är därmed över för “Soffan”, som själv är nöjd med att inte ha vikit ned sig.

Efter fyra timmars överläggningar och en lång rad talare fällde den extrainsatta S-kongressen sin dom över Ann-Sofie Hermansson i söndags. Med siffrorna 197-49 röstade ombuden för att avsätta henne från posten som gruppledare. Det satte punkt för den infekterade toppstriden inom partiet som pågått i offentligheten sedan distriktsstyrelsen för drygt tre veckor sedan meddelade att den inte längre hade förtroende för Hermansson.

Distriktsstyrelsen med ordförande Anna Johansson i spetsen fick därmed som den ville, men det gör dem inte till vinnare, enligt Johansson.

– Det finns inga segrare i det här. Vi är ett parti som just nu inte mår jättebra. Och jag tror att alla, i synnerhet vi som har ledande befattningar, nu måste rå om varandra och behandla varandra med stor respekt, sade hon till TT efter kongressen.

Nöjd med att ha stått upp

Ann-Sofie Hermansson kämpade in i det längsta för att kunna vara kvar på sin post, men har från början sagt att det är upp till kongressen att avgöra frågan. Med resultatet i hand lämnar hon nu sina politiska uppdrag.

– Ibland här i livet får man ta en rejäl fight för det man tycker är rätt och riktigt. Det här var ett sådant tillfälle. Att jag inte lyckades vinna den fighten är förstås en motgång. Men det hade varit en avsevärt större förlust om jag hade vikit ner mig och inte stått upp i ett skarpt läge, sade hon under presskonferensen.

Det handlar om integritet och anständighet, menar hon.

– Jag kommer med fast blick att kunna se mig själv i spegeln när jag kommer hem ikväll. Därmed har jag inga problem med att gilla läget, faktiskt.

Mitt i en kris

Under måndagen publicerades en längre kommentar från Anna Johansson på Socialdemokraternas hemsida, där hon hedrar Ann-Sofie Hermanssons jämlikhetsarbete och “politiska patos” och skriver att partiet nu har ett stort arbete framför sig.

“I dag börjar en ny vecka. Socialdemokraterna i Göteborg befinner sig i ett helt nytt läge. Vi står mitt i en allvarlig kris, men också i en situation där vi själva avgör om den krisen ska splittra och försvaga oss eller bli ett avstamp för förnyelse, för att samla och stärka oss.”