Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

På måndag, den 4 mars, är det återigen dags för Klassikerprat på Stadsbiblioteket.

Konst: Vernissage: Tori Wrånes

Tori Wrånes konst tar en rad olika skepnader där performance, installation, video och skulptur ingår. Konstverken berättar ofta om det som är sårbart, obekvämt eller dolt. Wrånes skapar surrealistiska världar där vi tillåts utforska sidor av verkligheten och oss själva som vi vanligtvis gömmer undan.
Tid: 14.00–17.00
Plats: Göteborgs konstmuseum
Kostnad: Gratis.

Film: Moa Martinsson – Landsmodern

Regissören Maj Wechselmann är själv på plats när Bio Roy visar dokumentären om Moa Martinsson.
Hon hade bland de största upplagesiffrorna i Sverige någonsin. Hon skrev om våldtäkt i hemmet och nådde ut till svenska kvinnor som ingen annan. Hon förändrade könspolitiken. Visas även den 9 mars.
Tid: 16.00–17.10
Plats: Bio Roy
Kostnad: 95–115 kronor.

Maj Wechselmann
Maj Wechselmann. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Teaterpremiär: Jane Eyre av Charlotte Brontë

Charlotte Brontë skrev Jane Eyre i raseri över att hennes första roman blivit refuserad. Hon kom tillbaka ännu starkare och skickade in Jane Eyre under manligt pseudonym, som ett långfinger till en galen värld. Tone Schunnesson har dramatiserat denna uppsättning och för regi står Ragna Wei.
Tid: 18.00
Plats: Folkteatern
Kostnad: 150–280 kronor.

3 mars

Teater: 1917 – När klockorna stannade

Cinnober får besök av Teater Albatross och föreställningen 1917 – När klockorna stannade. Föreställningen handlar om frihetsdrömmarna under ryska revolutionen som gick i spillror, om Göteborg på 70-talet och även om världen av i dag. Spelas till och med den 17 mars.
Tid: 16.00
Plats: Cinnober Teater
Kostnad: 100–200 kronor.

Hundbio: Dogman

Bio Capitol bjuder in till en av sina hundbiokvällar. Passa på att se filmen Dogman i sällskap av din hund. Dogman är en dramathriller om Marcello som driver en hundsalong i utkanten av Rom. Lönsamheten är låg så vid sidan om börjar han langa kokain. Regissör är Matteo Garrone.
Tid: 20.10–21.50
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 100 kronor.

4 mars

Klassikerprat: Det femte barnet av Doris Lessing

Harriet och David har fyra barn, ett stort hus och älskar livet. Men när deras femte barn föds förändras allt. Boken kan beskrivas som en apokalyptisk vision av det moderna familjeprojektet, en allegori över det brittiska imperiets fall men också som en studie över moderskapets skuld och skam.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

5 mars

Tisdagsföreläsning på JMG: Martin Schibbye

Journalisten Martin Schibbye besöker Institutionen för journalistik, media och kommunikation för att berätta om sitt arbete med en ny bok om den fängslade journalisten Dawit Isaak. Han kommer också att prata om hur man skapar dialogjournalistik. Föreläsningen hålls på engelska.
Tid: 13.15–15.00
Plats: JMG, Annedalsseminariet
Kostnad: Gratis.

På tisdag, den 5 mars, föresläser journalisten Martin Schibbye, som skrivit en ny bok om Dawit Isaak, på JMG
På tisdag, den 5 mars, föresläser journalisten Martin Schibbye, som skrivit en ny bok om Dawit Isaak, på JMG. Foto: Rikard Westman

Litteraturens klassiker: Onkel Toms stuga

I en serie föreläsningar om litteraturens klassiker har turen kommit till Åsa Arping, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, som ska samtala kring Harriet Beecher Stowes bok Onkel Toms stuga från 1852 – det enormt viktiga inlägget i debatten mot slaveriet i USA.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

6 mars

Föredrag: Hur ser ålderismen ut i media?

Föredraget ingår i en föreläsningsserie om åldrande kopplat till hälsa, delaktighet och stadens utveckling. Denna dag blir det besök av bland andra Maria Edström, docent på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation som föreläser om hur medielandskapet porträtterar äldre.
Tid: 12.00–14.00
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.

Musik: The Forbidden Orchestra

Fem banbrytande musiker strålar samman i en varm konsertföreställning som binder samman musikhistoria, musikkulturer, könsnormer, yttrandefrihet, motstånd och kärleken till musik. De spelar på instrument som är eller har varit förbjudna eller kontroversiella för kvinnor att spela i sina hemländer.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 0–60 kronor eller klubbkort.

Föredrag: Klimatkalkylatorn Svalna 2.0

Klimat- och konsumtionsforskaren David Andersson har utvecklat klimatkalkylatorn Svalna som hjälper dig att räkna ut din klimatpåverkan från konsumtion, boende, transporter och mat. Svalna har nu utvecklats till app och denna kväll presenterar han den senaste versionen av appen.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Samtal: Är livet inklämt mellan arbetet och kärleken?

Det är dags igen för Filosofibaren. Vad gör arbetet med vår kärlek? Hinner arbetande människor älska varandra? Och vad gör våra ledigheter med vår kärlek? Varför skiljer vi oss efter ledigheterna? Petra Andersson, forskare i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet leder samtalet.
Tid: 18.0–19.30, 6 mars
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årskort.

7 mars

Scen för poesi och prosa: Ord & makt

Som upptrappning inför Internationella kvinnodagen bjuder Hammarkullens bibliotek in till Scen för poesi och prosa på tema Ord & makt. Det blir öppen scen och livepodd med Sayam Chortip som driver Poesijakten i samtal med Felicia Mulinari som skrivit boken Det som inte kan utplånas.
Tid: 16.30–18.30
Plats: Hammarkullens bibliotek
Kostnad: Gratis.

Felicia Mulinari har skrivit boken Det som inte kan utplånas
Felicia Mulinari har skrivit boken Det som inte kan utplånas. Hon gästar Scen för poesi och prosa på Hammarkullens bibliotek på torsdag, den 7 mars. Foto: Stefan Tell

Inspirational talks: Gothenburg Women Scientists

Naturhistoriska museet bjuder in till en kväll med nätverket Gothenburg Women Scientists, där besökarna får lyssna på inspirerande kvinnor i vetenskapen. Bland de medverkande finns Cecilia Mayer Labba, Céline Heuzé, Charlott Sellberg och Sara Lerén. Moderator är Anne Farewell.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Naturhistoriska museet
Kostnad: Gratis.

8–9 mars

Musik: Geiger – Marsfest 2019

Geiger besöker Atalante med ett brokigt men knivskarpt spektrum av slipade internationella artister och ensembler. Bland annat hör vi Geigers egen bullerorkester, GGR Betong, spela klassisk noise av bland andra Pauline Oliveros och Zbigniew Karkowski, samt ett specialskrivet verk av Dror Feiler (bilden).
Tid: 8–9 mars
Plats: Atalante
Kostnad: 80–100 kronor.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

8 mars

Soppteater: Fogelstad – fem kvinnor, fem viljor, en tanke

Fogelstad var Sveriges första kvinnliga medborgarskola som startade 1925. Kvinnlig rösträtt hade införts bara fyra år tidigare. Anna-Lena Hemström gör en musikalisk monolog med värme, humor och autentiska bilder i fonden om de spännande människorna och tiden på Fogelstad.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 120 kronor.

Fest 8 mars: Fira med Kvinna till kvinna

Frilagret och organisationen Kvinna till kvinna bjuder in till ett 8 mars-firande med ett fullspäckat schema. Det bjuds på föreläsningar, poetry slam och feministiska visor. Fynda också på loppisen där alla intäkter oavkortat går till Kvinna till kvinna, som kämpar globalt för kvinnors rättigheter.
Tid: 17.00–22.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Teaterpremiär: Shirins vargar

Shirins vargar är ett angeläget drama om mänskliga möten som kolliderar. Pjäsen ställer frågor om avsikt och motstånd och om det går att vara offer och förövare på samma gång. Manus av Johanna Svalbacke och regi av Marcus Carlsson. Föreställningen spelas till och med 13 april.
Tid: 17.30–19.00
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: 120–190 kronor.

Shirins vargar är ett nyskrivet drama om möten som kolliderar
Shirins vargar är ett nyskrivet drama om möten som kolliderar. Pjäsen har premiär på Göteborgs stads­teater fredagen den 8 mars. Foto: Ola Kjelby

Fest: Statement/Ni måste flytta på er

Göteborgs litteraturhus bjuder in till en kväll om musik, patriarkat och förändring. Emma Knyckare presenterar sin nya bok Patriarkatet får inte festa med oss om Statement festival och Annah Björk har release för boken Ni måste flytta på er – från girl power till revolution. DJ är Demonika.
Tid: 18.00–22.00
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

Fest: 8 mars på Frölunda kulturhus

Frölunda kulturhus bjuder in till firande av Internationella kvinnodagen. På scen hittar vi bland andra Hen Ingvarz som levererar dansvänliga låtar om livets alla dilemman, Maud Lindström med sin feministiska visrock’n’roll samt Slynkören, Parian & Karavan och Carolina Näsman.
Tid: 18.30–22.00
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 80 kronor.

Teater och musik: Nobody’s fault but mine + Glitterfittan

Den populära improvisationsteaterduon Nobody’s fault but mine gästar Kåken med sin konceptklubb Det smutsiga valet, en helkväll med improteater och konsert. På scen: The revenge of the womb – feministimproteatershow och Glitterfittan – musik som osar feminism och frustration.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: 60 kronor.