Radar · Nyheter

Fler förändringar väntar för Göteborgs skolor

Kort efter beskedet om att Göteborgs skolor ska få lärarassistenter kommer nu förslag om att upprätta så kallade ”föräldrakontrakt” på alla skolor, införa mobila stödteam och ett slags skolakut för stökiga elever.

Det är skolkommunalrådet Helene Odenljung (L) som kommit med förslagen. Det förstnämnda, att inleda försöksverksamhet med lärarassistenter, klubbades igenom med brett stöd i kommunfullmäktige den 22 februari.

– Vi vet att många lärare i dag ägnar väldigt mycket tid åt uppgifter som inte är kopplade till undervisningen. Tid läggs åt administration, föräldrakontakt, strulande teknik och flera olika former av vaktuppdrag som till exempel rastvakt. Jag vill att lärarna ska fokusera på det huvudsakliga uppdraget, det som de är bäst på, nämligen att undervisa våra elever, och därför är jag väldigt glad över att fler valde att stödja förslaget, säger skolkommunalrådet Helene Odenjung (L) i ett pressmeddelande.

Enligt kartläggningar från Borås stad lägger lärare där i genomsnitt 2 timmar per vecka på uppgifter som skulle kunna göras av annan administrativ personal.

Förslagen om föräldrakontrakt där föräldrarna blandas in mer, mobila stödteam och skolakut för stökiga elever är inget som är beslutat i kommunfullmäktige ännu, utan förslag som aktualiserats av Liberalerna efter flera fall av skolvåld som GP nyligen uppmärksammat.