Zoom

Musikens hus – ett hållbarhetens hus

Erik Ridderstolpe fick kämpa sex år innan han fick solcellerna upp på Musikens Hus tak.

Det började med en av Göteborgs första vegetariska restauranger. Nu har Musikens hus utvecklats till ett hållbarhetscentrum med 16 laddningsplatser för elbilar, solceller på taket och regelbundna föreläsningar och workshops kring hållbarhet. Bakom satningarna står eldsjälen Erik Ridderstolpe.  

Det är över 30 år sedan stockholmaren Erik Ridderstolpe tog över restaurangen på Musikens Hus tillsammans med sina kollegor. Verksamheten började med en liten scen tillsammans med restaurangen, men verksamheten blev större med tiden. Idag driver de hela huset med ett grönt tänk.

– Mina förhoppningar är att det ska bli bra kvällar. Och att de som som kommer hit ska tycka att de har fått med sig något och vill komma tillbaka. Jag hoppas att kvällarna ska vara både realistiska och peppande. Det är inte bara att man ska sitta och lyssna, utan det ska vara interaktion och kommunikation, säger Erik Ridderstolpe.

Han har alltid varit ”naturmänniska” och tänker alltid på olika sätt på lösningar som har mindre negativ effekt på miljön. Efter sin resa till Danmark för några år sedan, blev han inspirerad av ett annat musikhus med solceller på taket. Erik Ridderstolpe är kritisk till att kommunen inte hjälper tillräckligt mycket med sådana här initiativ, och tycker att alla borde tänka på att engagera sig när man står inför en av de stora och svåra miljöfrågorna.

Erik tog över Musikens Hus restaurang för 30 år sedan
Erik tog över Musikens Hus restaurang för 30 år sedan.  Restaurangen har erbjudit ekologisk och vegetarisk mat i tre decennier. Foto Shireen Murad

– Politikerna måste vara mer konkreta, det står i klimatplanen att man ska kunna förenkla och uppmuntra mikroproducenter för alternativ energi, men det ändå tog ungefär sex år att göra detta.  Jag gav inte upp. Jag har fått bidrag men den stora delen har vi fått finansiera själva med privatlån, säger han.

Hans drivkraft är att göra det som är bra för miljön, och han tänker ständigt på klimathotet. Han menar att samhället drivs så mycket kring att man ska förverkliga sig själv, istället borde alla lära sig att agera som en kollektiv varelse, tycker Erik.  

På Musikens Hus gör han det som han måste. Restaurangen har påverkat Majorna i Göteborg, och kommit att bli ett viktigt mötesplats i lokalsamhället. Här arrangeras dans och konserter och till våren planerar Musikens hus att ha en ytterligare odlingsstation.

– Jag personligen kan göra mycket för miljön; jag kan flyga mindre, åka kollektivt, sopsortera och så vidare. Jag kan också göra Musikens Hus till en plattform som både engagerar mig och inspirerar andra, säger han.

Det är mycket som han vill göra med sina kamrater, och mycket som han vill påverka. Erik Ridderstolpe arrangerar cirka 230 arrangemang varje år under det gröna taket. Han betonar att han inte kan hitta ett bättre jobba än detta. Erik ser fram emot att jobba hela sitt liv här, men på ett mycket mer utvecklat och effektivt sätt.

– Det pratas väldigt mycket om Greta Thunberg. Det är fantastiskt att barn engagerar sig, men jag skäms. För det är vi som skapat detta som ska ordna det, inte våra barn. Det är inte deras ansvar, avslutar han.